Millet ittifakının seçim değerlendirmesine Fazıl Say’ın yakışıksız bir şekilde ‘Sifonu çek’ diye tweet attığı günden başlamak lazım! İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in halkın talebi olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması itirazına yönelik atılan o tweet aslında sonun başlangıcıydı!

Halbuki Meral Akşener’in ‘kazanacak aday’ vurgusunda kastettiği kendisi değildi. Yaptırılan tüm anketlerde, sokaklarda, meydanlarda, sosyal medyada Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ismi öne çıkıyordu. Mansur Yavaş’ın her kesimden oy alma şansından dolayı kazanma şansı her şeyden önde gidiyordu. Ancak Türk milletinin sosyolojisinden anlamayanlar ‘Ülke Erdoğan’dan yoruldu. Kimi koyarsak koyalım kazanacak’ fikriyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismini masaya getirdi. Masada oylarının toplamı yüzde 2’yi bulmayanlar kendilerine verilen milletvekilleri karşılığı olmayacak duaya ‘amin’ dediler.

Meral Akşener masadan kalkma pahasına direndi. Yavuz Ağıralioğlu’nun deyimiyle ’20 yıldır duymadıkları hakareti 2 günde’ duydu Meral Akşener ve partisi. Kazanma şansını ayakta tutabilme umuduyla Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın sisteme eklenmesiyle ikna edildiler.

Yalan yok fena da götürmediler süreci. Heyecanı yüksek tuttular. Seçim sloganı da güzeldi seçim şarkısı da. Ancak Erdoğan gibi güçlü bir siyasi figürün karşısında dağınık bir görüntü vardı. Bir de HDP’ye olan mesafesizlik eklendi duruma. Bir de pkk’nın elebaşlarının gün aşırı Kılıçdaroğlu’na oy verin açıklamaları. Açıklayamadı millet ittifakı terör örgütlerinin bu yaklaşımını. Çözüm sürecinde yapılanları anlatmaya çalıştılar ancak oluşan o karmaşada halka geçmedi anlatmak istedikleri. Hizbullah üzerinden gitmeye çalıştılar ancak medya engeliyle ulaşamadı mesajları toplumun geneline.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını neden en çok Cumhur ittifakının istediğini anlamak bile yetecekti aslında. Örneğin Devlet Bahçeli, ‘Okul arkadaşım Kemal bey aday olsun’, AK Parti kanadından gelen, ‘Kemal Bey bu adaylığa çok yakışır’ cümleleri aslında durumu ortaya koymuştu ama dinleyen kimdi!

Seçim akşamı gece yarısı verilen toplu fotoğrafı inceledim. Bir kişinin yüzü benim için seçim sonuçlarını açıklıyordu. Meral Akşener’in yüzünde, ‘Ben size kazanamayız’ demedim mi bakışı tüm sürecin fotoğrafıydı aslında.

Anlamak isteyene…