Ben 35 yaşındayım. 1998 yılında Cumhuriyet’in 75.yıl kutlamalarını hatırlıyorum. Yaşadığımız şehirlerin 75.yıl bayraklarıyla süslendiğini, 75.yıla özel marşlar yazıldığını biliyorum. Herkesin Cumhuriyet’in kuruluşu ile ilgili bir heyecan duyduğunu anımsıyorum.

Devlet, milletiyle bir olup ülkede güzel bir hava estirmişti.

Aradan geçen 25 yılın ardından yeni kurduğumuz Türk Devleti’nin 100.yılına ulaştık. Nice badireleri atlatan, zorlukları aşan Türk milleti 100 milyona yaklaşan nüfusuyla yeni bir yüzyıla girecek.

Sizde bir eksiklik hissetmiyor musunuz? Ülkenin hiçbir yerinde 100.yılımızla ilgili herhangi bir durum gelişmedi şimdiye dek. Biliyorum Hatay depremi oldu ve bunun getirdiği sonuçlar bazı şeylerin yapılmasını engellemiştir. Ancak ben sadece eğlenceden bahsetmiyorum ki!

100.yıl önce idare şekli olarak Cumhuriyet’i benimseyen devletin önü arkası neden konuşulmuyor? Neden konferanslarla en ücra köyden en büyük kente kadar milletimizin asli değerleri anlatılmıyor? Bununla ilgili film yaptık mı mesela? Cumhuriyet’in 100 yılını anlatan, herkesin anlayıp okuyacağı, başucunda tutacağı bir kitap yazıldı mı? Hatasıyla sevabıyla 100 yılda neleri başarıp neleri başarmadığımızla ilgili akademi dünyası hangi uğraşları verdi?

75.yılda olduğu gibi 100.yıla ait özel bir logo çalışması ile bayraklar neden hala sokaklarda caddelerde değil! Herkes kafasını kuma gömmüş bir şekilde bekliyor sanki.

İnsan dahi bazı doğum günlerini farklı kutlar. Söz gelimi 50 yaşına giren bir insan yarım asrı devirdik diyerek özel kutlamalar yapma ihtiyacı hisseder. Ülkemiz, zor şartlarda emperyalistleri mağlup ederek kurduğu yeni devletin 100.yılında maalesef bugüne kadar gerektiği kadar hassasiyet göstermemiştir. Kimse 29 Ekim tarihinden sonra yapılacak anlayışına kapılmasın! Koca 1 yılın bir haftasında, sadece devlet protokolünün katıldığı kutlamalarla kutlanmaz 100.yıl!

Biz tarihi binlerce yıl olan bir milletiz. Onlarca devlet kurduk. Sonuncusu olan Türkiye Cumhuriyetimiz için umarım son 3 ay milletin de ortak edildiği ve bize 100.yılın coşkusunu yaşatan etkinlikler yapılır.

Nice 100 yıllara Türkiyem…