1. Niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun kendi aracınızla bölgeye yardım getirip zaten altüst olan trafiği iyice içinden çıkılmaz hale getirmeyin. Yardım tırlarına katılın.

2. Adiyaman özelinde şunu söyleyebilirim ki konuştuğum herkes yardım olarak "çadır, ısıtıcı, tüp, powerbank" göndermenin şu aşamada yeterli olduğu konusunda hemfikir!

3.İş makinesi operatörleri, kamyon şoförleri bölgede kesinlikle gerekiyor. Kaldırılmayı bekleyen binlerce enkaz var.

4.Halkın canı burnunda. Tüm yakınlarını kaybedenler, soğuk ve yoklukla da mücadele etmeye çalışıyor.Psikolojik destek acilen başlamalı.

5.Türk milleti her ferdiyle destan yazıyor. Yol boyunca 81 plakanın tamamını gördüm. Adeta Tekalif-i Milliye gibiydi. Herkes 3 esyasindan birini bölgeye gönderiyor sanki. Muhteşem.

6.Her gittiğim enkazda insanlar yakınlarının cenazelerini bekliyorlar gözyaşları içinde. Hepsinin tepkisi ortak 'Geç kaldılar sevdiklerimizi kurtarmaya'

7.Otorite hala sağlanamamis. Devlet sahada bir türlü gereken düzenlemeyi yapamıyor. Deprem alanın büyüklüğü ve depremin yıkıcı etkisi devleti zorluyor. Örneğin, disaridan getirilen polisler, yardım tırlarının nereye gideceğini de bilmiyor bölgeyi de. Yüzlerce yardım dolu tır zaten çöken sistemde savrulup duruyor.

8. Yardım işini AFAD'ın tek elden yürütmesi daha sağlıklı olacak. Belediyeler, dernekler, STK'lar AFAD yönlendirmesiyle hareket etmeli. Sistem daha iyi işleyebilir.

9. Olayın insanı yanına girmek hiç istemiyorum. Hava gece eksi 8. Ve insanların çoğu çadırlarda, yol kenarlarında ateş başlarında. Çocuklar anne kucaklarinda. Geceler sabah olmuyor burada.

10. İnsan umudu kaybetmemeli derler. Bölgedeki insanlar en yakınlarını, işlerini, evlerini, arabalarını kaybetmişler. Kimsenin gözlerinde umudun tek parçası kalmamış. Çok zor olacak toparlamak.

Daha onlarca şey var. Umutsuz, acı dolu insanların bu cendereden çıkmaları en büyük duam. Ayrışmadan, kavgadan uzak kalarak, sağduyu şekilde bu günleri atlatabiliriz. Biraz sabıra bolca da zamana ihtiyaç var...

Afad, umke ve tüm kurtarma ekiplerini ayrıca tebrik ederim. İnsan üstü çalışıyorlar...

(13.02.2023)