Ekşi sözlük, Less is more terimini şöyle tanımlamış: “Genel manada içi dolu insanların nesnelerle kendilerini anlamlandırmaya ihtiyaç duymamaları, kendilerine olan saygıları, ihtiyaçlarını farkında olmaları ve 'yeterince' eşya ile yaşayabilmeleri, manevi olarak topyekûn bütünlüğün içinde olmanın verdiği duygusal netlik ile iç dünyasını da çer-çöple doldurmamaları sonucunda doğal olarak ve huzurla söyledikleri terimdir.”

***

Evet… Sosyal medyada da paylaştığım üzere; birkaç gündür arınıyorum. Öyle moda tabirle arınma kamplarında falan da değil. Bildiğiniz fazla eşyalardan kurtularak. Eşya derken, işin içine takı, toka, saat, kullanılmayan kıyafetler, elbiseler, etekler, pantolonlar, bluzlar, spor taytlar, üstler, en fazla senede birkaç kez giydiğim ceketler, pantolonlar, ayakkabılar, çantalar, gözlükler, terlikler giriyor.

Neden onlarca aldığım hakkında hiçbir fikrim olmayan makyaj malzemelerinden, biten parfüm şişelerinden, rengini artık kendime yakıştıramadığım gömleklerden, boynuma bir daha dolamayacağım fularlardan… Kısaca her ama her şeyden…

Arınıyorum…

Gardırobumun yarısını boşalttığımı söyleyebilirim.

Markalarının gözünün yaşına bakmadan. Hepsini silme şekilde askılardan poşetlere doldurdum. Bagajım almadı koltuklara yığdım. Hepsini PAÜ Öğrenci Destek Birimi’ne götürdüm. Gencecik öğretmen adayları yüzlerinde gülümsemeyle hemen poşetleri teslim aldı, taşımama yardım ettiler. Kapıdan bıraktım ve geldim. Ve ben öyle bir hafifledim ki… Azalarak çoğaldım. Dolabımda, hayatımda yer açıldı. Aaa böyle bir kıyafetim mi varmış diye unuttuğum eşyalarıma sıra geldi. Mutlaka ama mutlaka siz de yapın.

***

Haa unutmadan bunu asla tek başına başaramazdım. Ver Funda, enerjisi senden gitmiş, ver birinin işine yarasın, beklerken dolapta çürümesinler diyen; acaba tekrar giyer miyim endişelerime verdiği telkinlerle (poşetlerin asla tekrar içine bakmamam gerektiğini yoksa geri asabileceğimi söyleyen), uzun telefon konuşmalarıyla beni, enerjimi temizlememe destek olan, eski enerjilerden ayrılmama yardımcı olan, yeni enerjilere yer açmamı sağlayan stil danışmanı sevgili dostum NİL’e teşekkürü borç bilirim.

***

Oh be! Dünya varmış…

Giymediklerimle mutlu olanlarla mutlu oldum.

Ne giysem derdimi azalttım.

Artık az ile yetinmek istiyorum.

Azalarak kendime yer açmak istiyorum…

Ne varsa minimalizmde var…

Darısı başınıza…

Sadeleşme perileri hepimize konsun.