Teknolojinin ilerlemesi ile beraber, otomobillerimizde bulunan güvenlik sistemleri de gelişiyor. Bu güvenlik sistemleri aktif ve pasif güvenlik sistemleri olarak ikiye ayrılıyor.

Pasif Güvenlik Sistemleri

Kazanın gerçekleşmesi durumunda; sürücü, yolcu ve yayaları ölüm, yaralanma gibi kötü sonuçlara karşı koruyan sistemlere pasif güvenlik sistemleri denilmektedir. Pasif güvenlik sistemleri nelerdir;

  1. Emniyet Kemeri: Otomobiliniz ne kadar sağlam ve güvenlik sistemleri ile donatılmış olursa olsun, emniyet kemeri takılmaması kişiyi her türlü kötü sonuca karşı savunmasız bırakır. Önde ya da arkada olmanız, uzun ya da kısa mesafe kullanacak olmanız fark etmez. Her durumda takılması, güvenliğimiz için yapacağımız en büyük hamledir.
  2. Hava Yastığı: Kaza anında sürücü ve yolcuların, özellikle kafalarına alabileceği şiddetli ve hayati darbelere karşı koruyucudur. Hava yastığının, tam olarak işlevini yerine getirebilmesi için de emniyet kemeri takılması şarttır. Hatta bazı markaların, kaza anında yayaları da koruyan hava yastıkları kullandığını da ifade etmek gerekir.
  3. Araç Gövdesi ve Şase: Sürücü ve yolcuların bulunduğu yaşam alanı dediğimiz bölgenin deforme olmaması ve bu yaşam alanının daralmaması amaçlanır. Bunun yanında aracın diğer bölgelerinin de deforme olarak darbeyi emmesi ve oluşan enerjiyi absorbe ederek, insanların daha az kuvvete maruz kalması amaçlanır.
  4. Koltuk Yapısı ve Koltuk Kafalıkları: Doğru konumdaki bir koltuk kafalığı, ani frenleme ve çarpışma durumlarında boyun zedelenmesi riskini azaltmaya yardımcı olur. Hatta geliştirilen koltuk yapıları ve koltuğa yerleştirilen koruma sistemleri sayesinde, omurga zedelenmeleri hasarları da azaltılmıştır.

Kısacası kaza anında sürücü, yolcu hatta yayaları korumaya yarayan bu tip sistemleri, pasif güvenlik sistemi olarak buraya ilave etmek mümkün.

Aktif Güvenlik Sistemleri

Kazayı olmadan engellemeye çalışan ve sürücüleri olası tehlikelere karşı uyarıp bilgilendiren sistemlere aktif güvenlik sistemleri diyoruz. ABS, ESP ve park sensörleri en bilinen aktif güvenlik sistemleri olup, teknoloji ile birlikte birçok gelişmiş sistem otomobillerimize ilave olmuştur.

Yeni akıllı sistemler, diğer otomobillerle, bisikletlilerle ve yayalarla çarpışmak üzere olduğunuzu algılayabiliyor ve bunun gerçekleşmesini engellemeye çalışıyor. Sizi sesli, görsel, titreşimli ve frenle uyaran bu sistemler, gündüz ve gece her zaman aktif durumda. İşte bunlara örnek bazı sistemler:

  1. İnternete Bağlı Güvenlik: Bulut tabanlı iletişim yol koşulları hakkında bilgi almanıza ve göndermenize olanak sağlıyor. Gerçek zamanlı veriler, sürücü ekranında ya da head-up ön cam ekranındaki semboller ile sizi ve diğer sürücüleri öndeki risklere karşı hazırlıyor. Yolda önünüzde giden internete bağlı başka bir otomobil, kaygan yol koşullarını algılarsa, size de uyarı geliyor. Yaygınlaşması durumunda, çok fayda sağlayacağını düşündüğüm en ileri aktif güvenlik sistemi olarak ifade edebilirim.
  2. Şehir İçi Güvenlik Sistemi: Kazaların önemli bir kısmının şehir içinde ve düşük hızlarda olduğunu düşünürsek, oldukça faydalı bir sistem olduğu söylenebilir. Öndeki araç aniden yavaşlamış veya durmuşsa ve siz fark etmediyseniz, aracınız bunu tespit ederek frenleme yapıp kazayı önlemeye çalışır.
  3. Kör Nokta Uyarı Sistemi: Şerit değiştirirken her ne kadar yan aynalara baksak da, görmemizin mümkün olmadığı ölü alanlar bulunabiliyor. İşte bu gibi durumlarda, kör nokta uyarı sistemleri bu alanlardaki araçları tespit edip, sürücüyü uyarıyor.
  4. Yorgunluk Tespit Sistemleri: Araç içerisinde sürücünün hareketlerini ve reflekslerini sürekli takip eden bu sistem, sürücünün yorulduğunu ve uyduğunu tespit ederse mola vermesi için uyarıyor.
  5. Şerit Takip Sistemi: Otomobil sinyal vermeden şerit çizgisinden çıkıyorsa, direksiyonu titreterek ya da sesle sürücüyü uyaran bu sistem, bazı otomobillerde direksiyona kuvvet de uygulayarak, otomobili şeridin içerisine sokuyor.
  6. Adaptif Hız Sabitleyici: Bildiğimiz hız sabitlemeden farklı olarak, önde ki araç ile mesafe ayarlaması yapıp, gerektiğinde hızlanma ve frenleme yapabilmektedir.
  7. Yan Trafik Uyarısı: Park halindeki aracınız ile geriye doğru çıkarken, sizin için arkanızı sürekli kontrol ederek yaklaşan araçlar için sizi uyarıyor ve olası çarpışma durumunda fren yaparak aracınızı durduruyor.

Unutulmamalıdır ki en önemli ve en etkili önleyici güvenlik tedbiri, sürücünün aşırı hız yapmaması, alkollü ve yorgun araç kullanmaması ile olacaktır.