Akaryakıt fiyatlarının neredeyse her gün arttığı bu dönemde, otomobil kullanmak büyük bir lüks haline geldi. Hal böyle olunca da tasarrufun önemi daha da arttı. Peki, az yakıtla çok yol yapmanın püf noktaları nelerdir?

  • Araç Bakımının Önemi

Öncelikle aracınıza iyi bakmalısınız ki o da sizi üzmesin. Bakımlarını düzenli ve olması gerektiği şekilde yaptırmak en önemli alışkanlığınız olmalı. Km ‘sini doldurduğunda, ya da km ‘sini doldurmamış olsa da yılda bir kere bakımlarını yaptırmak, yakıt tüketiminizi azaltır. Özelliğini yitirmiş bir yağ, eskimiş ve tıkanmış filtreler, değişim zamanı gelmiş bujiler vb. her şey yakıt tüketiminizin artmasına ve aracınızın verimsiz çalışmasına neden olacaktır. Bakımınızı zamanında yaptırmanız kadar, işi ehline yaptırmanızda önemlidir. Aksi halde yanlış yağ kullanımı, bujilerin ve filtrelerin gevşek takılması gibi hatalar sizi zor duruma sokabilir.

  • Lastik Havalarınızı Kontrol Edin

Aracımızın yol ile temasını sağlayan lastiklerimizin havası düşük ise, sürtünme artacak ve daha fazla enerji ihtiyacı olacağından yakıt tüketimini arttıracaktır. Bu nedenle lastik basınçlarınızı kontrol etmeli ve uygun değerlerde şişirmelisiniz. Yine mevsimine uygun ve doğru ebatta lastik kullanımı da önemlidir.

  • Yüksek Hızlarda Araç Kullanımından Kaçının

En etkili tasarruf yöntemi hızınızı azaltmaktan geçiyor. Hızınızı ne kadar arttırırsanız yakıtınız da o kadar artacaktır. Araç ortalama kullanım hızınızı 120-130 km/s ‘den, 80-90 km/s ‘e düşürdüğünüzde %25 tasarruf yapmanız mümkün. 90 km/s üzerine çıktığınız her 1 km/s ‘lik hızlanma için yakıtınızı da %1 arttırmış olursunuz.

  • Ani Hareketlerden Vazgeçin

Aracınızla hızlı kalkışlardan vazgeçmelisiniz. Aracın en çok yakıt tükettiği anlardan biri kalkışlardır. Bunu yol bilgisayarınızın anlık yakıt tüketiminden de görebilirsiniz. Bu nedenle yumuşak ve sakin kalkış yapmak size yakıt tasarrufunda katkı sağlayacaktır. İdeal kullanım hızınıza birden ulaşmak yerine, daha sakin bir şekilde çıkmalısınız. Ayrıca düz vites araçlarda, kalkış sırasında erken gaza basmak yerine, debriyajdan ayağınızı çekerken, tam kavrama noktasında gaza basmaya dikkat etmelisiniz. Yine ani fren ve manevralardan kaçınmak gerekiyor. Ani fren yerine, duracağınız zamanı ve trafiğin akışını önceden hesaplayıp, yavaş ve sakin bir yavaşlama tercih edilmelidir.

  • Doğru Vites Seçimi

Yapılan bir diğer hatada, yanlış vites seçimi. Aracımızın hızına ve yol şartlarına uygun vitesle gidilmelidir. Özellikle yüksek devirlerde araç kullanmak, yakıt tüketiminizi arttırır. Bu nedenle aracınızı yüksek vitesler de kullanmaya ve devrinizi düşürmeye dikkat edin. Doğru bilinen bir yanlışta, yokuş aşağı inerken vitesi boşa atmak. Bu şekilde yakıt tüketimi devam eder. Bunun yerine uygun vites seçip, ayağınızı gazdan çekerseniz yakıt tüketiminizi durdurursunuz.

  • Yakıt Tasarrufunu Destekleyen Teknolojileri Kullanın

Artık bir çok araçta bulunan, stop/start özelliğini kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle kırmızı ışıkta beklerken motoru kapatan bu sistem, beklerken boşuna yakıt tüketmenizin önüne geçecektir. Yine araçlarda bulunan eco modları sayesinde, gaz tepkimeleriniz ve klima kullanımınız gibi birçok etken daha verimli hale gelmektedir.

  • Fazla Ağırlıklardan Kurtulun

Aracınızda bulunan ve uzun süre kullanmayacağınız eşyaları aracınızda bulundurmayın. Fazladan bulundurduğunuz her ağırlık, taşınması için ekstra enerji ihtiyacına neden olacaktır.

  • Araç Aerodinamiklerinizi Bozmayın

Aracınıza takacağınız gövde kiti ve rüzgarlık gibi bazı aksesuarlar, aracınızın hava ile sürtünmesini arttırarak, daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Yine araç üstü bagajlar, kullanılmadığın da muhakkak sökülmelidir. Özellikle yüksek hızlarda camlar açık olarak seyahat etmek, sürüş dinamikleri açısından verimsizliğe neden olan bir diğer etkendir.

  • Motoru Isıtmak İçin Beklemeyin

Eğer çok aşırı bir soğuk yok ise, günümüz araçlarında motoru ısıtmak için beklemenize gerek yoktur. Araç çalıştığı andan itibaren yakıt tüketimi başlayacağından, rölantide beklediğiniz sürece de yakıt tüketmeye devam edersiniz. Bu nedenle, motorunuzu çok fazla sıkıştırmadan kullanarak ısınmasını sağlayabilir, gereksiz yakıt tüketiminden kurtulabilirsiniz.

Kısacası aracınızı daha iyi tanıyıp, dikkat edeceğiniz bu birkaç kural sayesinde hem cebinizi hem de dünyamızı koruyabilirsiniz.