1970 li yıllarda belki daha öncesinde Bakanlıklara bağlı mecburu hizmet karsiliği parasız yatılı   Ziraat, Veteriner, Meteoroloji, Demiryolu, Ev ekonomisi, Kadastro,  Adalet, Saglik, Polis, Deniz, Kara, Hava  Astsubaylik, Ogretmen okulları vardi. Başarılı kırsal bölge çocuklarının umuduydu bu okullar. 

Bende 1985 yılında Kurumlar sınavını kazanarak mecburu hizmet karşılığı parasızlık yatılı olarak Söke Ziraat Teknik Lisesinde okudum. O dönemde 1985- 1989 yıllarında bizzat okuduğum için kurumlara bağlı okulları görme fırsatı yakaladim. O okullardan mezun olanlardan her dalda öğretim üyeleri, tıp doktorlari, müfettişler, hukukcular, mühendisler, ögretmenler yetisti. Hepsi ülkemiz için üstün ve yararlı hizmetler yaptı ve yapmaya devam ediyorlar.

Kurumlara bağlı bu okullar ya kapatildi ya da Milli Egitim Bakanligina devredildi. Mecburi hizmet meselesi kalkti, parasiz yatılı öğrencilik kalkti.

Peki kırsal bölgenin hatta kentlerin ekonomik durumu pek iyi olmayan çocukları şimdi hangi okullara gidiyorlar? O çocuklar umudu nerede arıyorlar veya aramak zorunda bırakılıyorlar? Sokaklar hic tekin değil.

Gelin kurumlara bağlı parasiz yatılı okulları kurumların eğitim tecrübesi tamamen sona ermeden  yeniden kuralım. Kırsalın çocuklarının umutlarını güçlendirelim. Meslek lisesi eğitimi inanın memleket meselesidir. 

Doç. Dr. Devrim Alkaya