Aslında günler, haftalar ile hatırlamak güzel.  Çiftçi kadınlarımız, yörük analar unutulur mu? 

Anneler gününe eşdeğer  bir gündür  bugün.  Ülkemizi doyuran, toprağı işleyen analar.   Toprağın, üretimin, ürünün sonrada  tarlada çalışandan soframıza gelinceye kadar verilen emeğin değerini anlamak gerek. Bu emeği verenlerin değerini anlamak gerek. 

Her yetişen ürün  tarla sahibinden, çalışan,  emek veren herkese bereketli olsun. 

F B I M G 1728991911288

1 salatalıkta, 1 karpuzda, 1 kg buğdayda  ne emek var anlayana.... 

1 dilim ekmeğe bakalım. Buğdayın ekiminden  harmana, değirmenden fırına, marketten soframıza....

1 parça ette köftede...

1  tişort  -  atlet denir ama pamuğundan çırçırına emektir komple.

Herkesin bu değeri  anlamasını diliyorum. Bazen pazar pahalı, domates, salatalık pahalı gibi cümleler kuruyoruz hepimiz. Pahalılık  kavramını bu emeği düşünerek kullanmak gerek.  Ürünün kazancının aracılar yerine çiftçiye gitmesini sağlamalıyız artık.   

Tanzim satış mağazaları, kooperatifler tek çare gibi görünüyor Bu konuda yerel yönetimlere  ziraatçilere, hepimize büyük iş düşüyor. Bu çiftçi analara bir borçtur.

F B I M G 1728991908869

Korona günlerinde çiftçinin değeri bir kez daha ortaya çıktı.  Bu güzel ülkenin kurtuluşu tarımdadır. Milli ekonominin temeli tarımdır. Kırsal kalkınma çalışmaları icin daha çok fon ayırmak zorundayız.  Tarım okullari, araştırma enstitüleri, tarımsal işletmelerin desteklenmesi, çiftçimize yeni pazarlar bulunmasi, enerji projeleri ozellikle güneş enerjisine  desteği

arttırmamız gerek. Öncelikle kırsal kalkınma hamlesi gerek. 

Bu bağlamda; 

Atamızın çiftçimiz için  söylediklerini

 hatırlatmakta yarar var.

F B I M G 1728991919028

Türk köylüsü ve çiftçilik 

Milletimiz çok büyük acılar, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.

1923  M. Kemal Atatürk

Memleketimizin bir tarım memleketi olduğu ve genişliği göz önüne alınırsa, bizim başlıca kuvvet ve servet dayanağımızın toprak olduğu görünür. 

1926 M. Kemal Atatürk

Anadolu analarınızin, üretici kadınlarımızın önünde  saygıyla  eğiliyor, hepsinin mübarek  ellerinden öpüyorum.  Günleri kutlu olsun. 

F B I M G 1728991923524

Doç.Dr. Devrim Alkaya 

Inş.Yük. Müh.& Kamu Yöneticisi & Tarımcı