Çocuklarınız ile ilgilenin. Nitelikli bir okul kazandıysa çocuğunuz hemen kaydını yaptırın.  Ancak  zor  ortaokul yılları gecirdiyseniz, çocuğunuz lise eğitimi almak istemiyorsa veya üniversite  okuma arzusu yoksa önünüzde iki yol var. Mesleki egitim merkezleri (çıraklık egitim) veya Meslek lisesi. 

İşsizliğin ana nedeni mesleksizliktir. Düz lise eğitimi maalesef bir meslek vermemektedir. Bu satırlar bir meslek lisesi mezunu olarak yaşanmış  tecrübelerden yola çıkarak yazılmıştır.  

Eğer işler durumda bir işyeriniz, dükkanınız, sanatınız varsa  gelecekte işinizi çocugunuza devredin. Bunun için çocuğun bu sanatı - zanaatı öğrenmesi şart.  

Şu an 12 yıl zorunlu eğitim var ancak meslek öğrenmek icin ilk yol mesleki eğitim merkezleridir.  

Çocuklar ortaokulu bitirip direk mesleki eğitim merkezine (eski adıyla çıraklık eğitim) gidebilir. Geçen sene mesleki eğitim merkezleri lise programına dahil oldu yani mesleki eğitim merkezleri artık  meslek lisesi diploması da veriyor. Hem kalfalık ve ustalık belgesi hem de lise diploması alıyor. Mesleki eğitim merkezi (çıraklık eğitim) lise ayarına getirildi,  bu bilgiler ışığında mesleki eğitim merkezleri de 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına giriyor. 

Ikinci yol  yeni bir mesleği veya baba mesleğini öğreneceği,  teknisyen ünvanı alacağı  özel veya devletimizin meslek liselerine yazılmak. 

Meslek liselerinde çocuğunuz elektrik, elektronik, yapı, ağaç isleri, motor, makina, tekstil, kimya gibi dallarda teknisyen ünvanı alıp kendi işini kurabilir, lise diploması ile teknisyen olarak işe başlayabilir, aile sanatını sürdürebilir.  

Meslek lisesine giden çocuk üniversite okumak isterse Teknoloji Fakültelerinde avantajlı konumda alanında mühendislik eğitimi alabilir veya istediği bir dalda üniversiteye devam edebilir. Bu tamamen çocuğun çabasına, isteğine bağlıdır.  

Çıraklık eğitim zanaat, sanat, meslek anlamında  büyük ihtiyaçtır.  Meslek liseleri genç yaşta  hızla mesleği öğretir  ve bir altın bileziği koluna geçirmesini sağlar. 

Çocuk sizin çocuğunuz en iyi siz tanırsınız, doktor olacak çocuk çıraklık eğitime gönderilmez. Ancak zanaata, mesleğe aşina ve okumak istemeyen çocuktan da doktor olmaz. 

Alın çocuğunuzu karşınıza konuşun, bir rehber öğretmen ile görüşün ve çocuğunuz için en doğru kararı verin.