2025 yılında uygulanacak asgari ücret için Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı merakla bekleniyor. AK Parti kulislerinde 23-25 bin TL bandında bir asgari ücret konuşulmaya başlandı. Temmuz ayında ara zam yapılmadığı için Ocak ayında yapılacak artışın büyük olacağı tahmin ediliyor. Enflasyon oranındaki artışların yanı sıra, geçtiğimiz dönemde yalnızca bir kez zam yapılması da bu beklentiyi artırıyor.

Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Derya Baltalı seçildi Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Derya Baltalı seçildi

Ekonomi yönetimi, asgari ücreti beklenen enflasyon oranında artırmayı planlıyor. 2025 yılı enflasyonu için Orta Vadeli Program'da yüzde 17,5’lik bir oran öngörülüyor. Eğer bu oran kabul edilirse, asgari ücret 19 bin 977 TL olacak. Ancak mevcut enflasyon gerçekleşmelerine bakıldığında, yüzde 42 oranında bir artışla asgari ücretin 24 bin 142 TL’ye yükselmesi de muhtemel. Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamaları ise daha yüksek bir artışa işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl yapılan artışlar dikkate alındığında, asgari ücretin 25 bin TL olması halinde artış oranı yüzde 47,04 olacak.

Asgari ücretteki olası artışla birlikte en düşük emekli maaşları da yeniden düzenlenecek. Hükümet, emekli maaşlarının 14-16 bin TL seviyesine çıkarılmasını planlıyor. Bu düzenleme yapılırken, bütçeye etkisi de göz önünde bulundurulacak. Özellikle en düşük emekli maaşı olan 10 bin 989 TL’nin altındaki maaşlar için yasal bir düzenleme yapılması gerektiği belirtiliyor. Mevcut durumda kök maaşı 12 bin 500 TL olan emeklilerin maaşlarında yapılacak artışla, 14 bin 231 TL seviyesine ulaşması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi