Anadolu’nun sakin kentlerinde yaşadığım için İstanbul büyüklüğü, kalabalıklığı ile beni hep korkutmuştur. Yörük Türkmen camiasından Çepni federasyonu Türk Dünyası Buluşuyor temalı büyük bir etkinlik düzenleyip konuşma için davet edince İstanbul’a gitmek şart oldu. İstanbul için bir kaç yol alternatifi var. Uçak alternatifini baştan eliyorum benim için varmak değil yolda olmak önemli. Yolu adeta adım adım gitmeli, her manzaranın keyfini sürmeliyim. Bu nedenle otobüs yerine otomobil ile gitmeye karar verdik. Yol arkadaşlarım etkinliğe katılan Acıpayam Dernekler Birliğinin değerli başkanları Afşar optiğin sahibi Ramazan Afşar, fotoğraf sanatçısı Mustafa Dağ. Adebir'den Hüseyin Okcan ve Turan Güngör'de bizimle gelecekti ama son anda çıkan sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamadılar.


Çarşamba sabahı yola düştük. Hepimiz bir an önce varmak ve kalacağımız yeri bulmak için heyecanlıyız. İstanbul’u bilmeyen Anadolu’da yaşayanlar bizi anlar. Allahtan kafası çalışan bir bilim adamı konum harita işlerini cep telefonuna aktardı da büyük merkezlerde gideceğimiz yerleri kolayca bulabilir olduk. Ben büyük bilim adamlarının cennetlik olduğunu düşünüyorum.


Her ne kadar varmak için heyecanlı olsak da Afyon'da bir mola vermeden, büyük taarruzun yapıldığı toprakları görmeden, Başkomutanlık şehitliğine uğramadan olmaz. "Bastığın yeri toprak diyerek geçme tanı" diyor ya istiklal marşımızda büyük şair Mehmet Akif. İşte Afyon toprakları tanınması gereken çok önemli bir nokta.


Yolculuğumuz sürüyor ancak Bilecik'ten geçerken Osmanlı imparatorluğunun manevi kurucusu Şeyh Edabali’yi ziyaret etmemek de olmaz.


Şeyh Edebali’nin Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Beye insanı yaşat ki devlet yaşasın öğüdünü aynı zamanda bugün de geçerliliğini hala korumakta olan güzel öğütlerini okuyarak ziyaretimizi yapıyoruz…


“Ey oğul, artık Beysin!
Bundan sonra öfke bize, uysallık sana.
Güceniklik bize gönül almak sana.
Suçlamak bize, katlanmak sana.
Acizlik bize hoş görmek sana, anlaşmazlıklar bize, adalet sana, haksızlık bize, bağışlamak sana.
Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz.
Şunu da unutma!
İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.
Ey oğul, işin ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı.
Allah yardımcın olsun.”

Şeyh Edebali türbesinin yanında Bilecik Belediyesi Osmanlı padişahları tarih şeridi adlı bir açık hava müzesi yapmış. Müzeyi hızla geziyoruz. Şeyh Edebali ve 3 kıtada 600 yıl at koşturan padişahlarımız için hayır duamızı edip Bilecik'ten ayrılıyoruz.


Çarşamba aksam saatlerinde İstanbul’da kalacağımız misafirhaneyi bulup yerleştik. Maltepe Orhaneli DSI tesislerinde konuk edildik. Etkinlik alanı da yürüme mesafesinde idi. Bu nedenle pek zorluk çekmedik. İstanbul korktuğumuz gibi olmadı dedik yolculuk arkadaşlarımızla.


4 günlük uluslararası bir etkinlik planlanmış. Türk dünyasından konuklar, Yörük dernekleri, Alevi ocakları, siyasi partiler, bilim dünyası, yazarlar, sanatçılar binlerce konuk davet edilmiş. Benim konuşmam ilk gün idi. Neredeyse tüm siyasi partilerin genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları etkinliğe katıldı ve konuşma yaptılar. Halkla bütünleşme fırsatı yakaladılar. 4 gün boyunca sunuculuğu Şehriban Tekce yaptı o kadar konuğu nasıl öğrendi, nasıl sundu inanın aklım almadı.


Türk dünyasından gelen grupların stantları, katılımcı dernek stantları, Yörük yemek stantları, köy - Yörük gıda ürünleri ile etkinlik alanı çok güzel düzenlemişti. 4 günde sanırım 500 bin kişi alanı gezdi, Yörük Türkmen camiasından haberdar oldu. Yeni insanlar ile tanıştık yeni davetler aldık. Önümüzdeki günlerde Kırsal Kalkınma ve Yörük Kültürü konusunda konferanslarım devam edecek.


İstanbul Yörük Türkmen Çepni toyu etkinliği ve İstanbul’a gidiş ve dönüş yolculuğundaki gezimizi bölümler halinde Doç. Dr. Devrim Alkaya YouTube kanalımda paylaştım. Videoların çekimini Foto Ayfa Mustafa Dağ yaptı. Foto Ayfa YouTube sayfasında kendi montajladığı şekli ile bende kendi kanalımda montajı farklı biçimde yaparak paylaştım. İzler, paylaşır ve yorumlarınızla destek verirseniz seviniriz.


Paylastigim videolar

  1. Şeyh Edebali ziyareti Bilecik
  2. Osmanli Padişahları tarih şeridi Bilecik
  3. Istanbul Yoruk Turkmen toyu tanıtım
  4. Istanbul Gezisi 3 bölüm
    4.1. Sultanahmet ve Mısır Çarşısı
    4.2. Topkapı sarayı
    4.3.Yörük Turkmen Çepni toyu
  5. Iznik'i geziyoruz.