Geçmişte sanayiye işçi ihtiyacı nedeniyle köyden kente göç adeta teşvik edildi. Makineleşme, miras hukuku, köye giren paranın azlığı köylerin adeta boşalmasına neden oldu.

Geçmişte ülkemizde 40 civarinda tarım okulu vardı

Ziraat okulları  göçe etkili olmadı ama modern tarımı ülkemize öğrettiler. O dönemlerde  o okulların   mezunlarının  tamamı memur - teknisyen  olup uzak diyarlara atanıp kendi köylerinden ayrıldılar.  Köylerinde tarımcı olarak pek azı çalıştı. Pek azı çiftçilik yaptı.

Günümüzde ise şu an yeni gençlik, köy veya şehir insanı farketmiyor topraktan çok kopuk. Genç çiftçi sayısını arttırmanın tek yolu kırsal bölgede yaşayan ailelerin ve gençlerin de okul isteğini çözecek tarım okullarıdır. Tarım, Hayvancılık, Gıda konularında yöreye uyumlu tarım okulları tarıma aşina, toprağı seven gençler yetiştirecektir. Tarım liselerinden mezun olacak gençlerin Yüzde 10'u bile çiftçi olsa bu rakam dahi büyük kazançtır. Genç yaşta öğrenilen tarım bilgileri hiç bir zaman kaybolmayacak ve o okullarda okumuş çocuklar liseden sonra başka mesleklerde eğitimlerini sürdürseler bile tarımdan kopmayacaklardır.

Ancak okulu kurmak yetmez. Nitelikli, yabancı dil bilen, yurtdışında eğitim almış, lisansüstü uzmanlık eğitimini tamamlamış öğretmenler ile dolu bir teknik liseler olmalı. Öğrencilere yatılı okul imkanları, sigorta ve yeterli burs sağlanmalı ki yetenekli, çalışkan çocuklar teknik liseleri tercih etsinler. İmkanlar arttirilmazsa yazdıklarım sadece hayal olur.

Bugün büyük çiftlikler, modern tarım, bilgisayar, makina bilgisi olan ve hatta dron kullanabilecek seviyede bilgili çalışan ihtiyacı duyuyor. Bu bilgiler nereden nasıl öğrenilecek? Tek yolu tarım ortaokulları ve tarım liseleridir.

Herkes gözünü fen lisesine, Anadolu liselerine dikti Ancak mesleki eğitime genç yaşta başlanmazsa kayıp bir nesil yetişiyor. Üniversitede meslek öğretme çoğu meslekte yeterli olmuyor. Özellikle 2 yıllık meslek yüksek okulu ile mesleki eğitimin tamamlanması mümkün değil. Fen lisemiz olsun, Anadolu liselerimiz olsun ama tarımdan sanayiye ihtiyaç duyulan alanlarda teknik lise eğitimimiz de olsun. Teknik liselerde okuyan gençlerimiz isterlerse kendi işini kursun veya ara eleman olarak çalışsın. Akademik yeteneğine göre alanında önlisans veya lisans eğitimi alarak yüksek öğretimini tamamlasın.

İnanin bundan ülkemiz kazanır. 10 yil sonra terknik lise mezunu mühendislerin oluşturduğu farkı hep birlikte görürüz.

Meslek lisesi memleket meselesi sözünü tekrar hatırlatıyorum.

Doç.Dr.Devrim Alkaya

İnş.Yük.Müh.& Kamu Yöneticisi

1989 Söke Ziraat Teknik Lisesi Mezunu