Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler ve ardından meydana gelen 6 binin üzerindeki artçı depremler nedeniyle büyük bit yıkım yaşanan Hatay'da geçtiğimiz günlerde de 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde 2 deprem daha meydana gelmişti. Depremin neden olduğu büyük yıkımlardan sonra sismik izolatörlerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. O izalöterlerden 341 adet bulunan Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi'nde ise herhangi bir yıkım yaşanmadı. Hastanenin camları dahi kırılmadı…

Yine Kahramanmaraş'taki züccaciye dükkanı depremi hasarsız atlattı. Onikişubat ilçesinde, Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'ndeki İsmet Karaokur Bulvarı üzerinde bulunan Sara Sitesi, depremde hasar görmeyen yerler arasında yer aldı.

Demek ki işler düzgün yapıldığında, malzemeden çalmadan, usulüne uygun yapıldığında deprem öldürmüyormuş. Deprem değil bina öldürür lafının ne kadar doğru olduğunu gördük. Hatta bina da değil, çalan müteahhit, işinizi düzgün yapmayan mühendis öldürür. Yaşanan olaylardan ders almadık, almayacağız da sanırım. Bu son olsun dediğimiz her şeyin daha kötüsünü yaşıyoruz.

Bu kadar mı zor işi düzgün yapmak? Bu kadar mı zor parasız ama onurlu olmak? Siz iki kuruştan vazgeçmediniz diye biz bugün bin parçaya bölündük. Sizin cahilliğinizin bedelini biz ödedik… Sözün bittiği, tükendiği yerdeyiz artık.


Ne demiş şair;

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Cahit Sıktı Tarancı

(23.02.2023)