Karavan Fuarı

Kampçılık, doğal yaşam, karavan üzerine aradığınız her seyi bulabileceğiniz bir fuar 25-27 Kasım 2022 tarihlerinde Denizli'de EGS fuar merkezinde açıldı.

Tiny house, çekme karavan, motokaravan, çadır, dev otobüs ve kamyonlardan yapilan karavanlar, arazi araçları her türlü kamp, gezi, yaşam malzemelerini Denizlililer olarak görme fırsatı bulduk.

Çevre  illerden de  fuarı  gezmeye gelenler oldu. Katılımcı firma sayısı bence yeterli olmasa da sektörün ileri gelenleri fuardaydı. 

Karavan  minimal yaşam koşulları ile mutlu olanların tercihi. Karavan ile ilgili ne çok ayrıntı varmış fuarı  gezince anladım. Karavan ağırlığı  750 kg altı  olursa vize yokmuş. Çekme karavan veya motokaravan tercihlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini üreticilerden  dinledik.  En ucuz yollu karavan sahibi olmanın çekme karavan olduğunu gördüm. Fuarda 50 bin TL den 500 bin TĹ yi aşan  çekme  karavanlar vardı. Hatta hem suda hem karada giden araçlar vardı. 

Motokaravana gelince çok yüksek modelli olmayan minibüs, otobüs ve kamyonların özel imalat yapılarak karavana çevrildiğini, her yıl vize gerektiğini fuardaki motokaravan fiyatların 500 binden 3.5 milyona değiştiğini gözlemledim. Motokaravan içinde önemli bir ekonomik güç gerekiyor.

İnsanlar karavanla yaşamda mutlu ise mesele yok. Herkes nasıl mutlu ise öyle yaşasın .

Kent insani kendini doğaya, doğal yaşama atmak istediği için karavan alıyor. Köylerden, yaylalardan, dağlardan uzaklaşıp milyonluk kentlerde yaşamak zorunda kalınca toprağa basmak için çareler arıyor. Karavan ve kampçılık doğada yaşam için kent insanının bulduğu çarelerden biri.

Tiny house meselesi önden bakınca tır çekicisi yandan bakınca bir ev.  Turizm bölgelerinde yapı  ruhsatı alınamayan alanlarda konaklamanın gözdesi olmuş durumda. Bu iş için düzenlemenin yolda olduğunu sanıyorum.  Tiny houselarda fuarda çok  ilgi çeken stantlardandı. Tiny houselarin Denizlide üretilmesi ve bu işin başında bir mezunumuzun olması da mutluluk verici oldu. Tiny house yerine tekerlekli minik ev mi demek lazım bilemedim. 

Sarayköyde üretilen elektrikli  at arabası, gladyatör arabası  modelli motosiklette fuarda yerini almıştı.  Dev karavanlar kadar ilgi çeken stant Sarayköy üretimi olması  nedeniyle ayriyeten mutluluk verdi. Elektrikli at arabasının  plaka sorunları çözülür ise veya trafige kapali caddelerde kullanilmasi durumunda kentimize büyük bir renk getireceğini düşünüyorum.  Yerel yönetimlere hatırlatalım. 

Fuarı oğul Ayber Deniz ile gezdik ve güzel anılar kaybolmasın diyerek meraklılar için bir video hazırladık. Videomuzu youtube kanalımdan izleyebilirsiniz. Video tamamen amatör çekim ve amatör montajdır. Bu nedenle hatalarımız affola.

Fuar turizmi Denizli'ye ayrı  bir renk getiriyor. Fuarlarda ziyaretciler icin konaklama ve gezi programları da fuar ziyaretçileri için seçenek olarak sunulmalı. Her fuarda  bu işi ya fuar  düzenleme  firması  ya da fuarı işleten kurumumuz yapmalıdır.  Denizli turizmi için çok yönlü düşünmeliyiz.  Fuarı  gelip gezen ziyaretçi  o hafta sonu Pamukkalede konaklamadı ise teleferigimizi, Kaleiçimizi görmediyse halen  bir şeyler eksik demektir. Fuarlarda ziyaretçiler  için gezi- tur  programları ve konaklama seçenekleri önceden internet sayfalarında duyurulur ise bu eksiklikte kolayca giderilir.