Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından iktidarın uğradığı ağır yenilgi üzerine Ulusal Meclisi feshederek ülkeyi erken seçime götürmesi, sonuçları değiştirmedi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, seçimin ilk turunda büyük bir zafer elde etti. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi İttifakı ikinci sırada yer alırken, Macron’un ittifakı üçüncü sıraya yerleşti. Fransız basını Cumhurbaşkanı Macron’un erken seçim kararıyla kendi sonunu getirdiği değerlendirmesinde bulunurken, ilk tur seçimlerde her üç seçmenden birinin aşırı sağa oy verdiği görülüyor. Avrupa Parlamentosu sonuçları gibi Fransa’daki erken seçim için kurulan sandıklardan da aşırı sağ galip çıktı diyebiliriz. İkinci tur seçim ise 7 Temmuz Pazar günü yapılacak. Tahminler, ikinci turda da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin ipi göğüsleyeceği yönünde…

No Pasaran!

Fransa her türlü sıcak gelişmeye şu an gebe gibi gözüküyor. İkinci tur seçim öncesi Fransa’da sokaklar da hareketlenmiş durumda. Fransa’da solcu gruplar, ilk tur seçimlerini kazanan aşırı sağcılara karşı sokaklara indi ve protesto gösterilerinde bulundu. Bu arada, protesto gösterilerinde dikkat çeken bir slogan vardı. O da “No Pasaran” sesleriydi. “No Pasaran”, yani “geçemeyecekler” sloganı meydanlarda şiddetli bir şekilde yankılandı. No Pasaran, Fransa’nın Birinci Dünya Savaşı’nda düşmana karşı mevzileri savunma dirayetini göstermek için kullanılan bir mottoydu. Bu sebeple bu ifade, Fransa’daki siyasi rüzgârın Avrupa’ya ne denli sirayet edebileceğinin de ipuçlarını veriyor.

Bütün bu gelişmelere genel bir çerçeveden bakacak olursak, Macron’un merkez ittifakının düşmek üzere olduğunu ve aşırı sağın iktidarının artık çok ciddi bir ihtimale dönüştüğünü söyleyebiliriz. The Economist dergisi de son kapağında bu gelişmelere bir gönderme yaparak Fransız bayrağının merkezinin bulutla kaplandığı bir tasarım yapmıştır. Dolayısıyla bu tasarımla Fransa’nın merkezinin artık son yaşanan gelişmelere dayanamadığını ifade etmeye çalışmışlar. Bu yaşananlara ek olarak Fransa’nın da aynı İngiltere gibi Avrupa Birliği’nden bir “Exit” yapmasının dillendirildiği bir döneme girmiş bulunmaktayız.

Fransa’da Frexit Sesleri Yükseliyor…

Son günlerde “Fransa Avrupa Birliği’nden kopacak mı?” sorusu Avrupa’yı ve Fransa’yı ciddi oranda meşgul ediyor. AB, Birleşik Krallık’ın ardından önemli üyelerinden birini daha kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya. Fransa’da sağın yükselişi gözle görülür hale gelmiş durumda. Dolayısıyla bu durum “Frexit” ihtimalini de güçlendiriyor. 30 Haziran 2024 Pazar günü yapılan ilk tur seçimden galip çıkan Ulusal Birlik Partisi, AB karşıtı söylemleriyle biliniyor. Partinin özellikle ekonomik programı ve göç politikası AB kanunlarıyla ters düşüyor.

S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche!*

Fransa’nın Frexit rüzgârı, Birleşik Krallık’ın Brexit rüzgârına benzemeyecektir. Fransa’da esen rüzgâr, bir kelebek etkisi ile Avrupa’yı şekillendirebilir ve Avrupa’da yeni rotalara doğru yolculuk başlayabilir. Ve en önemlisi; yine ekonomik gidişatla şekillenecek olan yeni sıcak gelişmeler.
“Ekmek yoksa bile pasta var mı?!.” Bekleyip göreceğiz…


*Eğer ekmekleri kalmadıysa brioche (pasta) yesinler!