Küresel Riskler Raporu (Global Risk Report), Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan yıllık bir yayın. Rapor, hem ekonomik hem de toplumsal açıdan bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en acil risklere kapsamlı bir genel bakış sunuyor. Raporun temeli, dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli riskleri olasılık ve etki açısından sıralamaları istenen küresel uzmanlar ve paydaşlar arasında yapılan bir ankete dayanıyor. Küresel Riskler Raporu, hükümetler, işletmeler ve bireyler için bugün dünyanın karşı karşıya olduğu temel riskleri anlamaları ve önlerindeki zorluklara hazırlanmaları için değerli bir araç. Aynı zamanda en acil riskleri ve bunların birbiriyle olan bağlantılarını vurgulayarak, 21. yüzyılın karmaşık ve hızla değişen dünyasında nasıl yol alınacağına dair bir yol haritası sunuyor.

Son baskısı Ocak 2023'te yayınlanan Küresel Riskler Raporu, küresel manzarayı şekillendiren birkaç temel eğilimi ve riski vurguluyor. Raporda devam eden COVID-19 salgını, artan jeopolitik gerilimler ve siber saldırı tehdidi gibi birbiriyle bağlantılı birçok riskin bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli riskler olarak öne çıkıyor.

Pandemi küresel sağlık, ekonomiler ve toplumlar üzerinde derin bir etki yarattı ve dünya çapında var olan köklü kırılganlıkları ve eşitsizlikleri açığa çıkardı. Pandeminin ekonomik ve sosyal etkilerinin önümüzdeki yıllarda da hissedilmeye devam etmesi ve pandeminin daha fazla jeopolitik ve ekonomik istikrarsızlığa yol açması bekleniyor.

Rapor ayrıca çevresel bozulmanın ve devam eden iklim değişikliği tehdidinin ortaya çıkardığı risklerin altını çiziyor. İklim değişikliği, küresel gıda ve su güvenliğinin yanı sıra dünya çapında milyarlarca insanın sağlığı ve refahı üzerinde önemli bir etkiye sahip olma potansiyeline sahip. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için bir an önce önlem alınmazsa sonuçlarının felaket olabileceği aşikar.

Rapora göre Denizli için belirlenen en önemli risklerden birinin doğal afet tehdidi olduğu göze çarpıyor. Şehir, depremlere ve diğer doğal afetlere eğilimli bir bölgede bulunuyor ve raporda, büyük bir olayın şehrin altyapısı ve ekonomisi üzerinde önemli bir etkisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.

Bu zorluklara rağmen, Denizli bu riskleri yönetmesine yardımcı olabilecek çeşitli güçlü yönlere sahip bir şehir. Büyüyen ve çeşitliliğe sahip bir ekonomi, zengin bir kültürel miras ve önemli ulaşım merkezlerine yakın stratejik bir konumu bunlardan birkaçı. Şehir, gelecekteki gelişimini etkileyebilecek birkaç önemli riskin vurgulanmasıyla birlikte, ekonomik büyüme ve yeniliğin yükselen bir merkezi olarak da öne çıkıyor.

Şu durumda Denizli’de sürdürülebilir altyapı ve çevrenin korunmasına yönelik yatırım ihtiyacı önemle ele alınmalı. Artan nüfusu ve artan ekonomik faaliyeti ile şehir, su kıtlığı ve hava kirliliği gibi önemli çevresel sorunlarla karşı karşıya. Bu çevresel riskleri ele almak için kısa sürede harekete geçilmediği takdirde, sonuçların vatandaşlarının sağlığı ve refahı için felaket olabileceği kaçınılmaz duruyor.

Sonuç olarak, Küresel Riskler Raporu, Denizli’nin karşı karşıya olduğu temel risklere ilişkin değerli bilgiler sağlamakta ve sürdürülebilir büyüme ve gelişmeyi sağlamak için şehrin bu riskleri ele alması gerektiğini vurgulamaktadır. Altyapı ve çevreyi korumaya yatırım yaparak ve doğal afetlerin ve ekonomik istikrarsızlığın potansiyel etkilerine karşı hazırlıklı olunarak Denizli bir ticaret, turizm ve yenilik merkezi olarak gelişmeye devam edebilir. Denizli, karşı karşıya olduğu büyük riskleri ele alarak, hızla değişen dünya karşısında istikrarlı, güvenli ve dirençli kalabilir.

(07.04.2023)