Merhaba bu yazımızda ev alırken nelere dikkat etmeliyiz? Konusunda önemli olan bazı hususları sizinle paylaşacağım.

Ev satın almak özellikle günümüz çağında başlı başına çok önemli bir konudur. Ödenen kira miktarları ve yıllarca kira için ödediğiniz paralar her ailenin büyük bir masraf kalemidir ve bunun sonucunda herkesin hayali bir an önce kendi evini satın almak ve bu stresten bir an önce kurtulmaktır.

Gerekli şartlar oluştuğunda ve ev satın almaya karar verdiğinizde ilk yapacağınız şey acele etmemek olmamalıdır. Acele ederek panik halindeki yanlış bir seçim size “keşke” dedirtebilir.

Öncelikle bütçenize göre bir planlama yapmanız ve ihtiyaç doğrultusunda ev bakmanız sizin için öncelik olmalıdır. Oda sayısı, metrekare kullanım alanı, balkon sayısı, banyo sayısı gibi konular bu durum için size ihtiyacınız konusunda cevap verecektir. Çalıştığınız işyerinize ya da çocuklarınız okuduğu okula yakınlık mesafesi gibi konuları ele almanız size daha doğru karar vermeyi kolaylaştıracaktır. Ayrıca ulaşım, sosyal imkanlar da bu kararda size yardımcı olacaktır. Çevresel faktörlerde alacağınız evin değeri anlamında size yardımcı olabilir. Yatırım yapmak için de evin bulunduğu konum sosyal imkanlar ulaşım gibi konularda bu durum için geçerlidir.

***

Diğer bir önemli konu ise deprem kuşağında olan ülkemiz için ‘Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak yapılmış binaları tercih etmek de sizin için önemli olacaktır. Yeni yapılan binalar Deprem yönetmeliğine göre yapılmaktadır ama daha eski yapılar için tercih yapacaksanız bu konu üzerinde daha dikkatli incelemeniz sizin emniyetiniz için iyi olacaktır.

Satın alacağınız evin öncelikle tapusunu sorgulatmalı, tapu üzerinde herhangi bir ipotek, haciz, rehin gibi durumlar varsa öncesinde bakılmalıdır. Ayrıca tapu üzerinde alacağınız evin kat ve bağımsız bölümünü de görmek sizin için iyi olacaktır. Alacağınız evin tapusunda herhangi olumsuz bir durum söz konusu değilse ikinci bakacağınız en önemli konu Yapı Kullanım Belgesi’dir (İskan Ruhsatı). Yapı kullanım belgesi evin olmazsa olmazıdır. Evi satın almadan önce Yapı Kullanım Belgesi’ni kesinlikle görmeniz size o evin net olarak metrekare büyüklüğünü de verecektir.

Karar anlamında asla acele etmeyin, hızlı karar vermeyin. Evler arasında tercih yapacaksanız karşılaştırmalar yapın. Çok fazla ev karşılaştırması yapmak bir o kadar iyi olsa da karşılaştırma sayısı aşırı fazla olursa bu kez de kararsız kalabilirsiniz. Alternatiflerin sayısını azaltarak ilerlemek size daha sağlıklı karar vermenizi kolaylaştıracaktır…

Yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı
kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.

İlker YETİMOĞLU

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı-Broker