Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler Hatay'da da büyük yıkıma neden oldu. Depremde hasar gören bir hastanenin yoğun bakımında çekilen görüntüler tepki çekti. AFAD gönüllüsü Serkan Ayten, tesadüfen girdikleri hastanede 14 hastanın ölüme terk edildiğini, depremin ikinci günü yapılan kurtarma çalışmalarında yoğun bakımdaki hastaların kurtarılmadığını söyledi.

Ben görüntüleri izlediğimde kanım dondu. Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. Her zaman empati yaparım. Orada olanlar benim ailemden biri de olabilirdi…

Yetkililerden bakalım nasıl bir açıklama gelecek.

Akıllarda soru işareti çok…

Ama en çok merak ettiğim bu sorumsuzluğun sorumluları ceza alacak mı ?

**

Depremde yıkılan binalarda naaşlarına ulaşılan kişiler kayıtlara vefat etmiş olarak geçerken, enkazlarda ulaşılamayan kişiler hakkında ise ölüm karinesiyle yaşamlarını yitirmiş sayılmaları veya haklarında gaiplik istemiyle mahkemeye başvurulması gerekiyor. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Elif Aydın Özdemir, "Enkaz altında kaldığı bilinen ve cesedine ulaşılamayan kişiler için, depremin üzerinden 1 yıl sonra yeni en erken 6 Şubat 2024'te gaiplik istemiyle mahkemeye başvurulabilir ve mahkeme kararıyla gaip sayılır ve ölmüş gibi kabul edilir" dedi.

**

(08.03.2023)