Sağlık

DR. Gülçin Adalı; “Kambur ve boynu düzleşmiş bir nesil geliyor”

Akıllı telefon ve tablet gibi artan mobil teknolojik cihazların uzun süreli kullanımı, sosyal medyada geçirilen uzun saatler, farkına varmadan saatlerce pozisyonumuzu bile değiştirmeden bilgisayar başında geçirdiğimiz zaman kas-iskelet sistemi başta olmak üzere pek çok probleme yol açıyor.

“Z KUŞAĞI TEHDİT ALTINDA”

Özel Denipollife Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülçin Adalı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Tekno-boyun yanlış duruşla uzun süre sabit kalıp kasların yorulması, buna bağlı omurganın aşınması şeklinde özetlenebilir. Yeni nesilde bilgisayar oyunları, cep telefonu, tablet kullanımına bağlı olarak boyun düzleşmesini ve sırtta kifoz adını verdiğimiz kamburluk şikayetini maalesef çok sık görmeye başladık. Yapısal değişiklikler erken yaşta başlıyor ve ileriki yaşlarda önüne geçemeyeceğimiz fiziksel problemlere yol açabiliyor. Normal dik duruş pozisyonuna göre, 15 derece eğimde boyun stresi neredeyse üçe katlanır ve 60 dereceye ulaştığında yük kafanızdaki doğal ağırlığın beş katından fazladır. Aynı pozisyonda uzun saatler boyunca kalındığında bunun omurganıza verdiği zararı hayal edin. Boynunuza binen bu yük yavaş yavaş boyun omurga yapılarınızı değiştirir ve boyun ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, omuz ağrısı, kol ağrısı, ellerde uyuşma gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca bu süreç uzarsa boyun düzleşmesi, boyun fıtığı ve sırtta kamburluğa dönüşür”

“ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ EDİLİRSE DÜZELME SAĞLANIYOR”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülçin Adalı, “Hastalar genelde boyun, omuz, baş ağrıları yanında hastalar sırt ağrıları ve bel ağrısı şikayetiyle başvurabiliyor. Eğer erken dönemde tedavi edilirse düzelme sağlanıyor, ama amaç kalıcı problemler ve postür bozuklukları oluşmadan önlemimizi almak olmalıdır. Boyun bölgenizdeki olumsuz etkiyi azaltmak için bu cihazları dik bir postürde ve göz ile aynı hizada kullanmak ve mümkünse ekran karşında geçirilen süreyi minimuma indirmek gerekir. En önemlisi boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek ve postürü düzeltmek için düzenli egzersiz yapmaktır. Boyun ağrısı, baş ağrısı ve postür bozukluğu, sırt ağrısı ve omuz ağrısı gibi şikayetleriniz varsa da ihmal etmeden bir uzmana görünmek gerekir”