METABOLİK SENDROM NEDİR?
Metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları (inme, kalp krizi ve damar tıkanıklığı) ve şeker hastalığı riskini arttıran bazı bozuklukların bir arada bulunmasına verilen isimdir.
Maalesef ki Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında obezite, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet oranı en yüksek ülkelerden birisidir. Bu nedenle bu konu halk sağlığı sorunu olarak görülmeli ve bilinçli olunmalıdır.
Açlık şekerinin 100 mg/dL üzerinde olması, Trigliserid yüksekliği, HDL kolesterol(iyi kolesterol olarak bilinir) düşüklüğü, bel çevresinin kadında 88 cm , erkekte 102 cm üzerinde olması , tansiyon yüksekliği kriterlerinden 3’ü var ise ‘Metabolik Sendrom’ mevcuttur.
METABOLİK SENDROM NEDEN ÖNEMLİ?
Metabolik sendromun kardiyovasküler hastalık riskini ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca karaciğer yağlanması, kronik böbrek yetmezliği, polikistik over sendromu, uyku apnesi, ürik asit yüksekliği ve gut ile de ilişkilendirilmiştir.
METABOLİK SENDROM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Metabolik sendrom tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavi ile pek çok sağlık sorunu, henüz daha gelişmeden önlenebilir ya da daha fazla zarar vermesi engellenebilir.
Metabolik sendromun tedavisi kişiye özel olmakla birlikte; genel yaklaşım şu şekildedir: İlk basamak, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitedir. İnsülin duyarlılığını iyileştiren kilo kaybı, tedavinin temel taşıdır. Lifli gıdaların artırılması , sağlıklı yağların kullanılması (zeytinyağı ve sade yağ gibi), günlük tuz alımının sınırlandırılması, glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar (beyaz unla yapılmış ekmek, hamur işleri ve makarna, şekerli içecekler) yerine; düşük glisemik indeksli karbonhidratların (yulaf , tam tahıllar, siyah pirinç) tüketimi şeklinde özetlenebilir.
METABOLİK SENDROMUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
En önemli belirti bel çevresinin kalınlaşmasıdır. Ek olarak kan şekeri yüksekliği ve/veya trigliserid yüksekliği, tansiyon yüksekliği, yemek sonrası halsizlik, yorgunluk ve uyuklama isteği görülebilir.
METABOLİK SENDROM TANISI NASIL KONUR?
Metabolik sendrom tanısı, İç hastalıkları ya da Endokrinoloji uzmanı tarafından ayrıntılı muayene ve gerekli kan tetkikleri yapılarak konulur.