Aramızdan ayrılışının 50. yıldönümü nedeniyle, 2023’ün Türkiye'de "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlanacağı ilan edilmiştir.
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25.10.1894 (Şarkışla) - 21.03.1973 (Sivas) tarihleri arasında yaşamış Türk halk ozanı ve şairidir. Afşar Boyu'nun Şatırlı Obası'na mensup olup, Türkiye'deki aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerindendir.
“Çırpınıp içinde döndüğüm dünya” gibi onlarca örneği bulunan eşsiz betimlemeleri ile kuşkusuz Türkçeyi en “yalın ve güçlü” şekilde kullanan isimlerin en başta gelenidir.
Ülkemizin birçok ilinde konserler vermiş, köy enstitülerinde saz hocalığı yapmıştır.
Eserleri, yerli yabancı çok sayıda sanatçı tarafından sayısız kez seslendirilmiş, adına klasik eserler, oratoryolar bestelenmiştir.
Yalın Türkçesiyle; yaşama sevinciyle-hüznü, iyimserlikle-umutsuzluğu, insan ve doğa sevgisini, dostluk ve beraberlik kavramlarını iç içe ve büyük bir ustalıkla kullanmıştır.
Benim sadık yarim kara topraktır, uzun ince bir yoldayım, Ata’ya ağıt gibi çok sayıda şiiri ve seslendirdiği eseri bulunan Büyük Ozan’ın, İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenen sazı, müze haline getirilen Sivrialan köyündeki evi, her yıl 16-21 Mart tarihleri arasında köyünde düzenlenen anma törenleri ve aşıklar bayramı, adına kurulan kültür derneği ve Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Aşık Veysel Meslek Yüksek Okulu, ardında bıraktığı bazı hazineler olarak yaşatılmaktadır.
Hayat felsefesi ve öğretileri yolumuzu aydınlatmaya devam etsin, toprağı bol olsun.

(08.02.2023)