8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarında uygulanan yüzde 25 üst sınır, 2 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek. Bu uygulama, kiracıları yüksek enflasyon döneminde korumak amacıyla getirilmişti.
Kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler, bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalamasına göre kira zammı yapacak. Bu, Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Kira sözleşmelerinde TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde yazılan artış şartları geçersizdir. Temel artış oranı kiracı için TÜFE 12 aylık ortalamasıdır.
Örneğin, nisandan nisana yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulandı. Ev sahibi, yeni bir zam dönemi için nisan 2025’i beklemek zorunda kalacak. 2 Temmuz öncesinde kira artışını yüzde 25 olarak yapan konut kiracısı, 2 Temmuz sonrasında ayrıca ek bir zam veya fark zam artışı yapmayacak. Bu kiracılar için bir sonraki yıl yenileme döneminde TÜFE 12 aylık ortalaması kapsamında artış yapılacak. Konut kira zammı için 12 aylık TÜFE ortalaması üst sınırdır. Bu sınırı aşmayan bir oran belirlenmesi mümkün ancak bunu aşacak bir talep geçersizdir.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlık davaları ve arabulucu süreçleri devam ediyor. Bu durumdaki kiracılar da zam yapma dönemi geldiğinde mevcut oranı uygulayacak. Ev sahipleri, kira sözleşmesi 5. yılını tamamlayana kadar TÜFE oranı üzerinde bir artış talep edemez. 5. yıl tamamlandıktan sonra kira tespit davası açma hakkı vardır.
Kira anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu 1 Eylül 2023’te başladı. Kira anlaşmazlıklarından kaynaklı tüm ihtilaflar için önce arabulucuya başvurulacak; anlaşma sağlanmazsa dava açılabilecek. İş yerleri için kira artışlarında bir sınır uygulaması yapılmadı. Eskiden olduğu gibi TÜFE ortalamasında kira zammı devam ediyor.