Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Türkiyede nüfusun yüzde 14-15inde böbrek ve üreter taşları oluştuğu saptanmıştır. Böbrek ve üreter taşlarının oluşumu erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat fazla görülmektedir. Özellikle 40-60 yaş aralığında daha sık sıcak ve kuru iklimlerde biraz daha sık izleniyor. Taş oluşumu kilo fazlalığı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksek olması böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Hava sıcaklığının arttığı şu günlerde vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılmasının idrarı azalttığını, bunun da böbrekte taş oluşmasına zemin hazırladığını söyledi..”

Yüzde 80-85 oranında kalsiyum taşları izleniyor

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Yine yapılan çalışmalarda; paratroid bezlerinin fazla çalışması, kanserler, troid bezinin fazla çalışması, tansiyon hastalığı için kullanılan thiazid grubu idrar söktürücüler, hareketsizlik, çölyak hastalığı, aşırı C vitamini tüketilmesi ve aşırı hayvansal protein tüketilmesi, kalsiyum taş hastalığının en sık izlenen sebepleri olduğu saptanmıştır.

Üreter Taşlarının Tedavisi

Otizmde Erken Tanı Ve Tedavi İle Engelleri Aşın! Otizmde Erken Tanı Ve Tedavi İle Engelleri Aşın!

Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Üreter dediğimiz böbrek ve mesane arasındaki idrarı taşıyan kanaldaki taşların tedavisinde kullanılan iki farklı yöntem vardır. Birincisi ayaktan uygulanan ESWL (vücut dışından şok dalgasıyla taşın kırılması) tedavisi diğeri de rijid üreteroskop ile ameliyathane şartlarında gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Hangi yöntemi tercih edeceğimiz taşın büyüklüğü ve taşın üreter üst, orta ve alt bölümünde olmasına göre değişmektedir”

Böbrek Taşlarının Tedavisi

Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, “Böbrekteki taşların tedavisinde de 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri yine ESWL yöntemidir. İkincisi flexibl üreteroneskop ile gerçekleştirilen RIRS yöntemi, üçüncüsü de perkutan nefrolitoroipsi (PCNL) dediğimiz yöntemdir. Böbrek taşlarında da hangi yöntemi tercih edeceğimiz taşın büyüklüğü ve taşın böbrek içinde bulunduğu yerine göre değişebilmektedir”

Taş Oluşumunu Önlemek Için Neler Yapılmalı?

Özel Denipol ve Denipollife Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Aytekin Dursun, böbrek taşı oluşumunu önlemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şöyle sıraladı:

Günlük ortalama 2,5 litre sıvı alımı, hayvansal protein alımının azaltılması, tuz tketiminin azaltılması, lifli diyeti tercih etmek, işlenmiş gıda tüketmemek, düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek, taşın kimyasal yapısına göre verilebilecek diyete uygun bir beslenme rejimi uygulamak”

Editör: Haber Merkezi