SUÇLU KİM? (03.03.2023)

Suçlu kim diye aramaya gerek yok çünkü herkes. Herkes arsa rantını zenginlik, daha çok mal hırsı ile 3 kat imarlı yere 5 kat yapmayı marifet saydı oysa kaçak katlar kamunun haklarını çalmaktı. Birde imar barışı ile bu çalınan haklar affedildi, ödüllendirildi. O günlerde herkes memnundu.

Tarlam değer kazandı diye herkes seviniyordu tarladan imar geçince. Oysa değerli olan tarlaydı. İnşaat mühendisi kontrol ederse iş çıkarır, masraf çıkarır diye düşünülüyordu, kontrol yapan mühendisler şantiyede dayak yiyor ve hatta öldürülüyordu.

Yapı denetimi mühendis odaları yapmasın diye yetkileri ellerinden alınırken kimsenin sesi çıkmıyordu ve çoğu için için seviniyordu.

Her ile ve hatta pek çok ilçeye kamu ve vakıf üniversitelerinde inşaat mühendisliği bölümü kurulurken bu okulların hocaları kim olacak diye sormayan, ilçemize büyük okul geldi diye sevinenler kimler? En az 7 ayrı uzmanlık dalı olan inşaat mühendisliği bölümlerini 3 hocayla açanlar oradan yeterli nitelikte mühendis yetişmesini nasıl bekliyorlardı?

Şimdi durum ortada. O yüzden herkes şapkasını önüne alsın düşünsün. Ölen binlerce canımızın günahında benim payım ne diye. İmara açalım dediler belediye meclisi üyeleri hepimiz adına karar verip imara açmak için oy verdiler. Belediyeler hepimiz adına yaptı imara açma işini. Sorun imara açma ile bitmedi o zemin yapısına uygun binayı yapmak için zemin etüdü yapıldı işi en baştan savma ve ucuz yapana işi veren kim?

Statik betonarme projesini, analizi, düşünmeyi, depremi yok sayıp benim binamı çiziver ucuz yollu diyen kim? Tuğladan betona, ustadan müteahhide en ucuzu arayan kim? Tüm bu niteliksiz işler yapılırken kontrol etmek isteyen kamu gücünü kullanan idarelere sen benim kim olduğumu biliyor musun diyen, Hakkâri de kışlar soğuk olur diyenler kimler? Tüm bu soruların cevabı herkestir.

Bu dünyada görünür suçlular gözaltına alınmaya başlandı ama eğer inanıyorsanız bir de görünmeyen suçlular için mahkemei kübra var daha. Hepimizin suçu var ama hepimizin. Canla başla çalışan iyi yetişmiş ve ödün vermeyen inşaat mühendislerimizi kimse suçlamasın. Onlar ne kirişi kırdırdılar ne kolan kestiler ne betona ilave su kattılar ne de kaçak kat çıktılar. Onlar inanın mesleği bırakma noktasına geldiler.

Doç. Dr. Devrim Alkaya

İnş. Yük. Müh. & Kamu Yöneticisi

(03.03.2023)