SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ-1

Türkiye 14 Mayıs tarihli seçimiyle uzun yıllar unutulmayacak bir günü daha geride bıraktı. Gergin geçen seçim sürecinin ardından 14 Mayıs’ın sakin geçmesi herkes için oldukça güzel bir durumu ortaya koydu. Siyasiler ne kadar tansiyonu yükseltse de halk gayet ılımlı geçirdi seçimi.

Peki seçim bize ne anlattı? Kimler kazandı, kimler kaybetti? İktidardan başlayalım değerlendirmeye.

Bu sonucu doğru okumak gerekirse Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimden zaferle çıktığını söylemek gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimi, ekonomik darboğaz, pandemi koşulları, komşu ülkelerde savaş ve son olarak deprem. Tüm bunlara rağmen oy kullanan seçmen yüzde 50’ye yakın oy vererek Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkenin başında görmek istiyor. 21 yıldır ülkeyi yönettiği için yıpranmasını da ekleyebilirsiniz bu listeye.

Cumhuriyet tarihimiz ne böyle bir dönem gördü ne de böyle bir lider. Her sıkıntılı halden bir şekilde kurtulmayı başaran Erdoğan, kurduğu ittifaklarla, kurduğu stratejilerle yine ve yeniden muazzam bir zafer elde etti. Millet ittifakının içinde yer alan DEVA, Gelecek, Saadet gibi partilerin muhafazakâr seçmen üzerinde etkili olacağını düşünen Erdoğan’ın Yeniden Refah Partisi’ni yanına alması ve YRP’nin yüzde 2.7 oy alması üzerinde düşünülmesi gerekenlerden. Kürt seçmenin oy verme yönünü etkilemesi için Hüda Par hamlesini de bu listeye ekleyebiliriz. Her kesime yönelik attığı adımların sonucunu sandıkta alıyor Erdoğan.

Tabi seçime giderken EYT başta olmak üzere birçok alanda iktidar olmanın da verdiği avantajla keseyi açması halk üzerinde büyük etki gösterdi.

Partisinin oyunun düştüğü gerçek olmakla beraber, hala 1. Parti olduğu gerçeğini de görmek gerekiyor. Diyelim ki bu seçim sistemi değişti ve en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek. Yine AK Parti’nin birinci parti olduğunu görüyoruz. Aldığı yüzde 35’lik oy oranı da oyları düşse de iktidar için zafer hanesine yazılanlardan.

Velhasıl, kurduğu stratejilerle girdiği son seçimden de lider olarak çıkan ve 2.turda daha büyük farkla seçilmesi kuvvetle muhtemel olan Recep Tayyip Erdoğan bu seçimin amasız fakatsız kazananıdır.