REGL İZNİ…

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın işçi ve kadın memurlara regl izni verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırlayarak, TBMM Başkanlığı’na sundu. Ülkemizde uygulanırsa büyük ses getireceği kesin… Ne yazık ki ülkemizde işçinin hakkı zaten verilmezken, böyle bir uygulamanın da hayata geçeceğini hiç sanmıyorum…

Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşması halinde, kadın memur ve kadın işçiler, regl başlangıç tarihinden itibaren ayda bir iş günü izinli sayılacak. İkinci günkü izin ise talep halinde işveren ya da kurum tarafından verilebilecek.

Regli izni genellikle Asya'da bulunan, Japonya, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkelerde görülmekte…

***

Türkiye'de çalışanların gözü kulağı asgari ücret zammında! Hem ülkede bu oranda maaş alanların oranlarındaki yükseliş hem de diğer maaşların da zam oranlarında baz teşkil eden asgari ücret için görüşmelerde başlangıç tarihi belli oldu.

Bakanlık yakın zamanda asgari ücrette tarafların beklentilerin yönelik anket çalışması başlatırken, geçen günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK'in toplantısına katılmış ve asgari ücret konusu da konuşulmuştu.

Geçen yıl 16 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı asgari ücretini açıklamıştı.

Habertürk'ün aktardığına göre, 6 Aralık 2022'de işveren sendikaları TİSK'in genel kurulu ardından 7, 8 ya da 9 Aralık tarihlerinde komisyon görüşmelerinin başlayacak olduğu öğrenildi.