NEREDE BİZİM ZİRAAT - TARIM - HAYVANCILIK OKULLARIMIZ?

Sizlerle bir Tarım okulunu paylaşacağım. 

Mezunu olmakla büyük gurur duyduğum, ülke tarımına büyük hizmetleri olan Söke Ziraat Teknik Lisesi. 

Okul Söke' de Yenidoğan köyünü geçince Azbazdar ailesinin Tarım okulu yapılmak şartıyla bağışladığı araziye kurulmuş. 

Söke 'de  arazi her zaman değerli idi. Yüzlerce dönüm araziyi bağışlayan aileye teşekkür etmemek,  tarım eğitimine verdiği önemi takdir etmemek mümkün değil.  Ruhları şad olsun. 

Benim öğrencilik zamanlarımda 120 civarinda öğrencisi vardı. Tüm öğrenciler Ortaokul sonu kurumlara bağlı mecburi hizmet karşılığı  parasız yatılı okul sınavını kazanarak gelen seçilmiş çocuklar. Şimdi böyle bir sınav yok, kurumlara bağlı bu liselerin tümü ya kapatıldı  ya da Milli Egitim Bakanlığına devredildi. Geçmişte Ziraat Meslek Liselerinin yanında Demiryolu, meteoroloji, sağlık, veteriner saglik, laboratuvar, ev ekonomisi gibi farklı bakanlıklara bağlı kurumlara teknik eleman - teknisyen yetiştiren liseler vardı. 

Tümünün kaderi Söke ziraat okulumuz ile aynı oldu. 

Söke Ziraat Teknik Lisesi mesleki teknik eğitim yanında lise fen kolu müfredatını uyguluyordu. Tarım dersleri yanında lise kültür ve fen derslerini verilmesi okulu çok seçkin ve başarılı bir hale getiriyordu. 

Bizim dönemden ÖSS sınavını kazanmayan kimse olmamıştı. Sınıfta  10 kişi ilk % 1' e girmiştik.  

Okulda traktör şubesi 25 traktör, Tarımsal mekanizasyon şubesi 2 biçerdöver ve tüm dünyada kullanilan tarim alet ve makinaları, motor şubesinde motorlar, motor maketleri, atelye şubesinde tamir, bakım ve hatra  üretim icin her türlü alet, makina, techizat, hayvancılık şubesinde büyükbaş hayvancılık ve süt tesisi, tavukculuk şubesinde yumurta ve et tavukçuluğu, kuluçka makinasi, yem üretim tesisi, biogaz tesisi bulunuyordu.

Gıda,  tarla ziraatı, meyvecilik şubelerimizde vardı. 

Sera, gölet, meyva bahçesi, tarlalar, hayvancılık işlerine uygulama derslerinde biz de katılırdık.   Büyük bir tarım tesisi, çiftlik olan okulumuzdaki koşuşturma, çalışmalar dün gibi aklımda.  

17 yaşında hepimizin traktör ehliyeti oldu. 18 yaşını dolduranlar Biçerdöver operatörü olup G sınıfı iş makinası ehliyeti de aldılar  okulda.  

Okulda Tarım öğretildi.  Fen dersleri öğretildi. Ama sadece bu kadar degil. 

Herkes eğitsel bir kolda görev aldı.  Kimisi kooperatifciligi öğrendi kimisi kütüphaneciliği.

Hepimiz bir spor alanında mutlaka spor yaptık.  Voleybol, futbol, güreş, atletizm başarıdan başarıya koşulan dallardı. 120 kişiden bu kadar takım nasıl çıktı hala aklım almıyor.  

Sporun yanında tiyatro, bando takımı, kooperatif isletmesi  gibi faaliyetlerde hep vardı. 24 saati dolu dolu yaşanan bir 4 yıl geçirilmiş farkında olmadan.

Öğretmenlerimizi anmadan geçmek olmaz.  Büyük özveri ile hem Tarım işletmesini başarıyla yönettiler hem de okulda bizlerle ilgilendiler. 

Benim okula başladığım yıl  Müdür Şekip Kocatürk idi. Sonra sırasıyla  Rifat Köksal, Fethi Ayık oldu. Şimdi de okuduğu okula müdür olan sınıf arkadaşlarımdan Lütfi Özenç  idaresinde Tayem olarak hizmet veriliyor. 

Aydın ZMO Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, 

Tarım Sigortaları Vakfi   kurucusu Tarsim'in isim babası Tanfer Dinler, Osman Akın, Ibrahim Er, Hadiye Semerci, Betül ve Yusuf Yazıcı, Necdet Balçık , Bülent Başarır, Gülseren Barış, Mustafa Eren, Nihat Kurt, Oktay İşyar hatırladığım hocalarım. Adını unuttuklarim lütfen affetsinler. 

Kültür dersleri hocalarımı da saymalıyım.

Bugün sınıfımızdan 3 profesör, onlarca mühendis varsa kültür dersi hocalarımızın bizi öss 'ye hazırlaması  sayesindedir. Tevfik Yarımtepe, Ismail Nebioglu, Abdülbaki Serdar,  Serdar ve Neyrin Birgi, Fikriye Köksal olmasaydı bu kadar büyük öss başarısı gösteremezdik. 

Söke ziraat okulunu eski bir mezunu olarak hatırladığım kadar anlattım. 

Şimdi soruyorum. Nerede bizim güzel okulumuz? Neden şimdi bu imkanlara sahip bir yer öğrenci yetiştir miyor? 

Tarım Bakanlığı ve tüm bakanlıklar yeniden meslek liselerine sahip çıkmalı ve geleneği devam ettirmelidir. 

Mesleki eğitimde Tarım Bakanlığının büyük bir tecrübesi ve imkanları vardır. Gelin Tarım okullarını bakanlık bünyesinde tekrar açalım.  

Doç. Dr. Devrim Alkaya 

1989 Söke Ziraat Teknik Lisesi Mezunu