Nâzım Hikmet 121 yaşında

Türkiye halkının içinden çıkan büyük komünist şair Nâzım Hikmet 121 yaşında. 121 yıl sonra da, aynı canlılıkla halkın gönlünde yer etmiş olarak, bizimle beraber oluyor. Yurdun birçok yerinde Nâzım Hikmet'e ilişkin programlar yapılacak, şiirleri okunacak, şiirlerinden besteler seslendirilecek.


Nâzım, sağlığında olduğu gibi, şimdi de işçi sınıfı başta olmak üzere tüm emekçi katmanlara ışık olmaya devam ediyor. Eserleri okundukça, emekçi kesimler, onun şiirlerinden aldıkları güçle iş, ekmek ve özgürlük kavgasını sürdürecek.


Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı en iyi anlatan şairlerin başında gelir. Kuvayi Milliye Destanı buna bir örnektir. Bu destan okunurken, gürül gürül akan bir çağlayan gibidir. Destanı okurken halkımız âdeta devleşir, haklı bir savaşı yürütmenin verdiği gururla. Memleketimden İnsan Manzaraları ise halkımızın eşitlik, özgürlük ve insanca yaşama kavgasını çok iyi anlatır. Bu kitapta yepyeni bir biçemle sınıf kavgası hissettirilir. Kitap okunurken sınıf kavgasına öncülük eden insanlar, capcanlı gözlerimizin önüne gelir.


Nâzım, yalnız kendi halkının değil, başka halkların da kurtuluş kavgasına destek olur. Çin halkının yiğit evlatlarının uzun yürüyüşünün yanındadır; Yunanistan’da faşist işgale direnenler şiirlerinde yer alır, bu uğurda mücadele ederken kurşuna dizilenleri dizelerinde anmaktan çekinmez. İşçi sınıfının enternasyonalist bir savunucusudur. Başka ülkelerdeki emekçilerin kazanımlarını da bizim başarımız sayar.


Nâzım, emekçi kesimlerin insanca yaşama mücadelesinin hep yanı başında oldu. Grevlerde, toplumsal mücadelelerde, doğanın talan edilmesine karşı mücadelelerde köy yoksullarının yanında yer alır. Şiirleri yeryüzündeki savaşlara karşı, yüksek sesle bir haykırıştır. Onun mücadelesinin özünde savaşsız, sömürüsüz, halkların eşit ve özgür olduğu bir dünya özlemi vardır. Nerede bir acı, bir gözyaşı varsa Nâzım şiirleriyle yol gösterici olmaya devam eder. O, yaşanan hiçbir soruna bana ne deyip, kayıtsız kalmaz.


Halkımızın içinden çıkan bu büyük şair, toplumsal sorunlar yaşandıkça hiç unutulmayacak. Sömürüsüz bir dünya kurulduktan sonra da, emekçilere esin vermeye devam edecek. Nâzım Hikmet'i 121 yıl sonra da saygıyla anıyoruz. Nâzım hep aramızda…