Mutfakta Yangın Sürüyor

Maaş yetmiyor,

Zam geldikçe geliyor

Mutfaktaki yangın ise hiç dinmiyor…

Vatandaş dertli.

Pazara gitse torba dolmuyor.

Ne yazık ki sinemaya gitmek, dışarda kahve içmek bile lüks oldu.

TÜRK-İŞ araştırmasının 2022 Ekim ayı sonuçlarına göre, gıda fiyatları aylık %2,48, yıllık %134,77 artarken, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7.425,23 TL, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 24.186,42 TL’ye ve bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9.706,52 TL’ye yükseldi.

Et, süt, balık…

En temel ihtiyaçlardan. Ancak bunları almak bir hayli zorlaştı. İşin içine peynir ve tereyağı da girince cepte para kalmıyor.

2023’te uygulanacak asgari ücret, Aralık ayı başında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek.

Toplantıya bir ay kala, yeni asgari ücrete dair çeşitli beklentiler dile getirilmeye başlandı.

Basında asgari ücretin 8 bin 500 TL olacağına dair iddialar yer alırken, bunun bekar bir işçinin aylık yaşama maliyeti (9 bin 450 TL) veya dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının yarısı (11 bin 800 TL) olması gerektiğini söyleyenler de var. Bu, neredeyse yüzde 100 oranında bir artış demek.

Yeni asgari ücrete dair 14 Ekim’de bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu” söyledi.

Şimdi milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret zammında…