Denizli OSB yeşil dönüşüme hazır Denizli OSB yeşil dönüşüme hazır

Endokrinoloji nedir?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Ayşe Merve Güldün, “Endokrinoloji, endokrin bezlerin (iç salgı bezleri) çalışma sistemi ve ürettikleri hormonlar ile ilgilenen bilim dalıdır. Üretilen hormon kan yoluyla ilgili organa iletilerek, organın çalışmasını düzenler. İç salgı bezlerine örnek olarak; pankreas, tiroid, paratiroid, hipofiz, yumurtalıklar ve böbreküstü bezleri verilebilir”

Endokrin hastalıklar nelerdir?

Ayşe Merve Güldün, “Endokrin bozukluklara örnek olarak; diyabet, obezite, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, metabolik sendrom, guatr, tiroid nodülü, tiroid bezinin az veya çok çalışması, Hashimoto hastalığı, Graves hastalığı, tiroid kanseri, hipofiz adenomu, hipofiz yetmezliği veya hipofiz hormon fazlalıkları, böbreküstü bezinde kitle/nodül, adrenal bez yetersizliği, kortizol hormon fazlalığı, polikistik over sendromu, kadında tüylenme artışı, erkekte meme büyümesi, seks hormon yetersizliği, kan şekeri düşüklüğü, kemik erimesi, D vitamini eksikliği, paratiroid hormon düşüklüğü ve yüksekliği verilebilir.

Endokrin hastalıkların tedavisi nasıl yapılır?

Dr. Güldün, Endokrinoloji bilim dalını ilgilendiren pek çok hastalık ve pek çok tanı - tedavi yöntemi mevcuttur. Tedavi; beslenme ve hayat tarzı düzenlenmesi, ilaç tedavileri ve cerrahi tedavi yöntemlerini içerebilir. Bu süreçte Endokrin uzmanı tarafından uygun görülen laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri istenir. Hastanın şikayetleri, fizik muayenesi ve tetkik sonuçları hastanın yaşına ve tıbbi durumuna göre değerlendirilip uygun tanı konur ve tedavi yöntemi belirlenir”.

Editör: Haber Merkezi