Soğuk ve don olaylarının ardından büyük oranda zarar gören bağların yerine hayata geçirilen ‘Yayla Seracılığı Projesi’ ile Çal’da tersine göçün yaşanması bekleniyor. 2014 yılında yaşanan soğuk ve don olaylarıyla üzüm bağlarının zarar görmesi nedeniyle alternatif olarak hayata geçirilen ‘Yayla Seracılığı Projesi’ ile, Çal’da tersine göçün yaşanması bekleniyor. ‘Yayla Seracılığı Projesi’ kapsamında oluşturulan seralarda fideler toprakla […]
Soğuk ve don olaylarının ardından büyük oranda zarar gören bağların yerine hayata geçirilen ‘Yayla Seracılığı Projesi’ ile Çal’da tersine göçün yaşanması bekleniyor.
2014 yılında yaşanan soğuk ve don olaylarıyla üzüm bağlarının zarar görmesi nedeniyle alternatif olarak hayata geçirilen ‘Yayla Seracılığı Projesi’ ile, Çal’da tersine göçün yaşanması bekleniyor. ‘Yayla Seracılığı Projesi’ kapsamında oluşturulan seralarda fideler toprakla buluşmaya devam ederken Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, hayallerinin gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Akcan, “Bizim ana sektörümüz üzüm. Çal deyinceye kadar üzümle anılan bir ilçeydik. Fakat son 2014 yılında özelikle don olayı olması ve bağların kuruması ve bunun gibi nedenlerden dolayı bir arayışa girdik. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda yayla seracılığına başladık. Şu anda çok iyi gidiyor. ‘Her aileye bir işletme kuracağız’ diyerek yola başladık. Sera bizim hayallerimizi süsleyen bir projeydi. Buna başladık. Çok iyi gidiyor. 1000 metrekare yerden yaklaşık 24-25 bin ton domates alıyoruz” dedi.
ÇAL’DAN GÖÇ SONA ERECEK
Çal’ı bir tarım kenti haline getireceklerini söyleyen Başkan Akcan, “Üzümün yanında artık alternatif ürünlerimiz var. Hep şunu söylüyoruz. Seralarıyla, sarımsağıyla, kimyonuyla, afyonuyla, kekiğiyle, patlıcanıyla, biberiyle yani bütün sebzeler ve yapmış olduğumuz bazı analizlerde var. Çal’dan göç duracak ve herkes Çal’a geri gelecek” diye konuştu.
İLK KEZ SARIMSAK ÜRETİLECEK
“Kastamonu-Taşköprü Türkiye sarımsağın yüzde 30’unu tek başına karşılayan bir ilçemiz” diyen Başkan Akcan, şunları söyledi: “Birkaç gün önce bölgeye gittik. Amaçlarımızı anlattık. Şu anda 27 ailemiz bir denemek üzere toplamında 60 dönüm sarımsak ektireceğiz. Biz burayı sarımsak üretim merkezi haline dönüştürebilmenin amacındayız. Sarımsağın bir kısmını Çin’den getiriyoruz. Bunları önüne geçmek kendi ürettiğimizi kendimiz pazarlayabilmek amacındayız. Bunun için diyoruz; Çal tarım kenti olacak.”