Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Denizli İl Müdürü Abdullah Mersin, Resmi Gazete’de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılanmasına ile ilgili açıklamasında bulundu.
Hükümetin çıkardığı, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılanmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Denizli İl Müdürü Abdullah Mersin, borçlular için çeşitli kolaylıklar getiren yeni yasaya ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. SGK İl Müdürü Mersin, yeni düzenlemelerden yararlanmak isteyen vatandaşların belirtilen tarihlerde başvuru yapmasının önemine dikkat çekti. Mersin, “Yeni yasa, kesinleşmiş vergi ve diğer kamu borçlarına sahip vatandaşa kolaylıklar sağlarken, anlaşmazlıkların sulh yoluyla çözülmesi olanağını da beraberinde getirdi. Özellikle inceleme aşamasındaki borçların da yapılandırılması, borçluların işini kolaylaştırdı. Ayrıca beyan edilmemiş ya da eksik beyan edilmiş gelirlerin yeniden beyan edilmesi zamlı ödemeleri de ortadan kaldıracak. Yasa geçmiş dönemlerde matrah ve vergi artıran mükelleflere yeni ayrıcalıklar tanırken, işletmelerdeki demirbaş kayıtlarında düzeltme olanağı da getiriyor. Diğer yandan yapılandırılmış ödemeleri devam eden mükellefler için peşin ödeme indirimi yeniden sağlandı. Yasa, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdaresi, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, TOBB, TESK, TÜRMOB, Türkiye Barolar Birliği gibi kuruluşlara olan borçları kapsıyor” dedi.
YASA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR
Yasa kapsamına giren borçlar hakkında da açıklama yapan Mersin, “Yeniden düzenlenen 7143 sayılı yasa kapsamına giren borç ve cezalar ise şu şekilde: Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, MTV, emlak vergisi, ÇTV ve diğer vergiler. Ayrıca vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, SGK primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları faiz ve zamları, gümrük vergisi, gümrük idari cezaları, trafik cezaları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen cezalar, karayollarından usulsüz geçiş cezaları, RTÜK cezaları, öğrenim katkı kredisi, öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destek ödemelerinin iadesi, ve kaynak kullanımı destek fonu ödemeleri yasa kapsamında değerlendirilecek. Vatandaşın belediyelere olan su, atık su, katı atık ücreti, yol katılım payı ve diğer ücretler ile muhtelif zam ve onların faizleri de yeni düzenleme ile taksitlendirilerek ödenebilecek” diye konuştu.
SON BAŞVURU; 31 TEMMUZ
Yeni yasadan faydalanmak isteyen borçluların 31 Temmuz’a kadar müracaat etmelerini Mersin, daha önce yapılandırılmış borçların yeni yasaya göre yeniden düzenlenebileceği de kaydetti. İlk taksit ödemelerinde, taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 90 ikinci taksit ödemesinde ise yüzde 50’sinin tahsil edilmeyeceği belirten Mersin, “bu fırsattan yararlanabilecek mükelleflerin ödeme tarihine kadar kanunda öngörülen şartları ihlal etmemiş olması kriteri aranacak” dedi.
MATRAH ARTIRIMINA ÖZEL DÜZENLEME
Mersin, şunları aktardı: “Matrah artırımı için özel bir düzenleme yapılmış ve bu konuya ilişkin başvuru süresinin son günü 31 Ağustos 2018 olarak belirlenmiştir. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Matrah artırımından kaynaklanan ödemeler peşin veya 6 taksitte yapılabilecek. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.”
HABER MERKEZİ