UZMANLAR UYARIYOR, SİNÜZİTE DİKKAT

UZMANLAR UYARIYOR, SİNÜZİTE DİKKAT

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, kış aylarında sık görülen sinüzit hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek 10 günden uzun süren burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, burun ve geniz akıntısı gibi rahatsızlıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sinüslerin yüz ve kafa kemiklerinin içerisinde yer alan içi havalı boşluklar olduğunu söyleyen KBB Uz. Op.Dr. Şengül Yılmaz insan kafasında 5 yerde sinüs bulunduğunu ve bunların en önemli görevlerinin de salgıladıkları salgı ile bütün üst solunum yollarını temizlediklerini belirtti. Yılmaz: “İnsan kafasında üst çene kemiğinde karşılıklı iki büyük yanak sinüsü, alın kemiği içerisinde bir büyük alın sinüsü, gözlerin arasına yerleşmiş etmoid sinüsler ve kafa tabanında yerleşmiş bir de derin sinüs bulunmaktadır. Bahsedilen bu sinüslerden herhangi birinin iltihaplanma haline sinüzit denir. Kış aylarında nezle ve grip salgınlarının çok olduğu dönemlerde aklımıza sinüzit de gelmesi gerekir. 10 güne kadar geçmeyen nezle, grip gibi durumlar aslında bir akut sinüzit belirtisi olabilir. Akut sinüzitlerde uygun tedavi yapılmazsa kronik sinüzite, enfeksiyonun beyin zarlarına ulaşmasıyla menenjite, iltihabi durum göze ulaştığında görme problemlerine, göz hareket bozukluklarına ve özellikle çocuklarda ortaya çıkan orta kulak iltihapına neden olur.  Uzun süren belirtiler ise kronikleşmiş sinüzitti akla getirmektedir. Kronik sinüzitlerde ise sinüzite neden olan olayın ortaya çıkartılması gerekir” dedi.

“SİNÜZİT ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİYOR”

Sinüzitin belirtilerinden bahseden Yılmaz ‘Nezle grip belirtilerinin devam etmesi, burun tıkanıklığının, koku alma bozukluğunun sürmesi, geniz akıntısı ile sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısının olması , göz çevresinde, yanaklarda ve başta ağrıların olması, kafada basınç hissi, öne eğilirken artan yüz ağrısı ve kötü ağız kokusunun yaşanması akla sinüziti getirmelidir” derken yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da bu şikayetlerin görülebildiğinden bahsetti. Yılmaz şöyle devam etti: “Çocuklarda bu şikayetlerin devam etmesi özellikle okulda konsantrasyon güçlüklerine ve okul başarısının düşmesine neden olabilmektedir. Bu çocuklarda burun tıkanıklığı yaratan nedenlerde, özellikle geniz eti, alerjik burun eti şişmeleri dediğimiz konka hipertrofisi durumları akla gelmelidir. Aileler bu konuda uyanık olmalı ve mutlaka uzun süre geçmeyen şikayetlerde bir hekime başvurmalıdırlar” dedi.

“KENDİNİZİ SOĞUKTAN KORUYUN”

Kulak Burun Boğaz Uz. Op. Dr. Şengül Yılmaz, sinüzit hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğüne de vurgu yaparak sinüzitten korunmak için şu önerilerde bulundu: “Kulak Burun Boğaz Uz. Op. Dr. Şengül Yılmaz, sinüzitten korunmak için de şu önerilerde bulundu: “Sinüzitte öncelikle kendinizi soğuktan koruyun. Islak saçla dışarı çıkmayın. Ve bere takarak çıkın.  Grip ve nezle 10 günden fazla sürdüyse mutlaka doktor kontrolüne gidin. Gribal enfeksiyon durumunda burnunuzu açık tutmak için lavaj yapın. Burun temizliğine dikkat edin. Elleri sık sık yıkayın. Sigaradan uzak durun. Kış aylarında beslenmenize dikkat edin. Burun kemik eğriliği, burun eti büyümesi ve polip gibi yapısal sorunlar varsa kulak burun boğaz uzmanına muayene olun” dedi.

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir