Hayri Dev’i keşfeden ve UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri Kültürel Miras Taşıyıcısı Ödülü” almasını sağlayan Fransız Edebiyat Öğretmeni Jerome Cler 25 yıl aradan sonra Çameli’ye geldi. Cler, kendisine doktora ve Sorbonne Üniversitesi'nde doçentlik getiren Hayri Dev’i ziyaret etti, anılarını yad ettiler. Çameli’de üç telli sazı ve çam düdüğü ile evlere gidip yarenlik yapan düğünlerde insanları […]
Hayri Dev’i keşfeden ve UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri Kültürel Miras Taşıyıcısı Ödülü” almasını sağlayan Fransız Edebiyat Öğretmeni Jerome Cler 25 yıl aradan sonra Çameli’ye geldi. Cler, kendisine doktora ve Sorbonne Üniversitesi'nde doçentlik getiren Hayri Dev’i ziyaret etti, anılarını yad ettiler.
Çameli’de üç telli sazı ve çam düdüğü ile evlere gidip yarenlik yapan düğünlerde insanları eğlendiren Hayri Dev ‘in hayatı 1992 yılında, Fransız bir öğretmenin ilçeye ziyaretiyle değişti. İşte 25 yıl önce Hayri Dev’in hayatını değiştiren ve UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi listesine alınmasını sağlayan Fransız Jerome Cler, 25 yıl aradan sonra Çameli’ye geldi. Hala Çameli’de temaslarını devam eden Cler, kendisine Sorbonne Üniversitesi'nin Etimoloji Bölümü'nden doçentlik almasını sağlayan Hayri Dev’i ziyaret ederek geçmişi, 25 yıl öncesini yad ettiler.
YAŞADIĞIMIZ BİR HAYAL GİBİYDİ
Hayri Dev’in oğlu Zafer Dev, "Jerome köyümüze geldi, hayatımız değişti. Kaybolmak üzere olan bir gelenek yeniden canlandı, müziğimiz kaydedildi, Avrupa'da duyuldu. Çok yoksulduk, kazandığımız parayla köyde birer evimiz oldu" diyerek o günlerin hayal gibi olduğunu belirtti.
ŞİMDİ BEKTAŞİ GELENEĞİNİ İNCELİYOR
25 yıl aradan sonra yeniden Çameli’de olmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Cler ise, "Benim için tükenmek üzere olan bu geleneğe karşı bir tür sorumluluk, vicdan borcu. Ama her şeyin temelinde sağlam bir insani ilişki, dostluk yatıyor" diye konuştu. Ege yöresindeki çalışmalarından sonra Cler, Alevi dinsel müziğini incelemeye başladığını, Antalya'daki Elmalıtekke Köyü'nde incelemelerde bulunduğu belirtti.