Denizli Valiliği, Denizli Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması olan “Dokun Hayata” projesinin kapanış toplantısı gerçekleşti. Projenin amaçları ve faaliyetleri detaylı olarak anlatıldı. Denizli Valiliği, Denizli Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması olan “Dokun Hayata” projesinin kapanış toplantısı Denizli North Point Otel’de gerçekleşti. […]
Denizli Valiliği, Denizli Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması olan “Dokun Hayata” projesinin kapanış toplantısı gerçekleşti. Projenin amaçları ve faaliyetleri detaylı olarak anlatıldı.
Denizli Valiliği, Denizli Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak çalışması olan “Dokun Hayata” projesinin kapanış toplantısı Denizli North Point Otel’de gerçekleşti. Toplantıya Denizli Vali Yardımcısı Ali Şanver, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, Denizli Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Süleyman Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Beyaz-Ay Derneği yönetimi ve Denizli Özel Eğitim Anaokulu yönetimi katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantıda ilk konuşmayı Denizli İl Milli Eğitim Strateji Geliştirme Hizmetleri Şube Müdürü Ramazan Yılmaz yaptı. Müdür Yılmaz “Farkındayım ve bilinçliyim sloganı ile yola çıktığımız ‘dokun hayata’ projemizle bizlere gerekli desteği sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Projenin amacı, Denizli il merkezinde bulunan zihinsel engelli 0-6 yaş arası 110 çocuğa duyu bütünleme eğitimi vermek ve bu eğitimin verileceği sınıf ortamının oluşturulmasını sağlamaktı. ‘Dokun hayata’ projemiz engelliler destek programı kapsamında psiko-sosyal ve tıbbi rehabilitasyon çalışmaları ile bire bir örtüşmektedir. Dünya’yı en iyi algılama ancak duyusal bütünlük ile sağlanabilir. Özellikle zihinsel engelli çocuklarımız tat, doku, görme ve işitme duyuları gibi birtakım duyuları gelişememektedir” diye belirtti.
Yılmaz’dan sonra konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz “Bakanımızın bize her zaman bir talimatı vardır. ‘Çocuk engelli olsun veya olmasın. Onun elinden tutmak kadar o çocuğu güldürmek kadar güzel bir şey yoktur’ der her zaman. Kısacası bir çocuğun elinde tutup kaldıran herkes bizim için çok değerli. 68 bin Türk Lirası destek ile proje hayata geçti. Proje dolu dolu hayata geçti. Özel eğitim çok farklı bir olay. Belki milli eğitim müdür olmasaydım. Matematik öğretmeni olarak görevimi sonlandırsaydım eğer, özel eğitimin ne olduğunu bilmem mümkün değildi. Duygusal olmak ve acımak yetmiyor. Bu özel çocuklarımızın hayatlarını nasıl idame ettireceğimizi düşünmemiz ve projeler üretmemiz lazım. Bu projeye destek veren herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Proje kapsamında, ilk etapta hedef grubunda olan çocukların 110 velisi ve 25 eğiticiye “Duyu Bütünleme” ile ilgili olmak üzere 2’şer gün farkındalık eğitimleri verildi. Faaliyet kapsamında eğitimler öncesi ve sonrasında test uygulanarak katılımcıların gelişimleri ölçüldü. Daha sonra projenin asıl hedef grubu olan 110 çocuğumuza toplamda her birine 16 saat olmak üzere Duyu Bütünleme Sınıfında “Duyu Bütünleme Eğitimleri” verildi.
Duyu bütünleme eğitiminde çocukların yaşadıkları duyusal tecrübelerin nörofizyolojik adaptasyonu ve çocuğun duruma uygun adaptif cevap açığa çıkarması sağlandı. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif yansıdığı gözlendi.