Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz, PASVAK’ın 15. Hizmet yılında, her geçen yıl artan performansını Denizli Gazetesi’nden Hatice Demir’e anlattı. Başkan Topuz, PASVAK’ın kiralık bir binada 500 ihtiyaç sahibi ile başlayan yolculuğun, bugün 1200 civarında ihtiyaç sahibine iki öğün yetecek yemek vererek sürdürdüğü belirtti.
2004 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü yardıma muhtaç insanlara eve teslim sıcak yemek uygulaması başlattı. Hizmet vakıflar bölge müdürlüklerince hizmet alımı şeklinde planlandı ve gerçekleştirildi. Hizmet ihalelerine TSE belgesi ve belirli iş deneyimi olan tabldot firmaları katıldı.
Denizli bir çok işinde olduğu gibi burada da bir fark yarattı. Bu ihaleye PASVAK’ın işletme şirketi vasıtası ile katıldı. Böylece kar amacı gütmeyen bir vakfın eline geçen paranın tamamı yemeğin usulüne uygun ve kaliteli şekilde üretilmesi ve dağıtılmasına harcandı. Vakıf bununla da yetinmedi vakfın kriterlerine uymayan kişilere de vakfın imkanları ve Denizlili hayırseverlerin katkıları ile yemek verdi. Böylece vakıflar tarafından 650 civarında kişinin bedeli karşılanırken PASVAK bu rakamı 1000 kişiye yükseltti.
Vakfımızı ziyaret eden Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Bayazıt, bu sistemi devlet vatandaş işbirliğinin en güzel örneği olarak kutlamış ve acaba Türkiye genelinde böyle mi yapsak diyerek ayrılmıştı. Vakıflar bu hizmeti başka illerde yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle 2009 yılı sonu itibari ile durdurmayı kararlaştırdı. Yerine iaşe yardımı yapılacaktı. Bu aynı şey demek değildi, çünkü yemek yardımı alan bazı kişiler kuru gıdayı yemeğe dönüştüremeyecek derecede yaşlı veya özürlü idi. Biz bu kişileri ilk ziyaret ettiğimizde bazılarının yemeklerinin komşuları tarafından getirildiğine şahit olmuştuk. Bu insanları bir bakımevinde toplamak doğru bir çözüm gibi görülebilir. Ancak insanı kırk yıllık geçmişinden ve sosyal çevresinden koparmayan bir çözümün daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple eve teslim sıcak yemek işinin devam etmesi gerektiğini o günlerde kamuoyu oluşturmak adına paylaşımlarda bulunduk.

Vekillerimiz, il ve belediye meclis üyelerimiz, hayırsever vatandaşlarımız, belediye başkanımız ve valimiz yapılabilecek ne var arayışı ve kaygısı içinde oldular. Zamanın Valisi Yavuz Erkmen, PASVAK’a ziyarete geldi. Gösterilen bu hassasiyet, bizi hem yüreklendirdi hem de sorumluluğumuzun büyüklüğünü hatırlattı.
Her halükarda PASVAK bu hizmeti, hizmet alan kişi sayısını azaltarak 400-500 civarında bir rakamla devam ettirme kararı aldı. PASVAK’ın bu konuda Denizli halkının yardımlarına güvendi.
2009 yılı kurban bayramına bu düşüncelerle girdik. Daha kurban bayramına bir hafta varken bir önceki yılın kurban bağışları rakamına ulaşıldı. Üstelik ekonomik krizin kurban kesebilecek insan sayısını düşürdüğü bir zamanda. Denizli insanı yaşadığı toplumun ihtiyaçlarına ve huzuruna olan duyarlılığını bir kere daha göstermişti. O yıl, beş yılı dolduran geçmişi olan bu hizmetin kesintiye uğramayacağı ortaya çıkmıştı. Bağışlanan her bir kurban hedefimizin olan 500 rakamının aşılarak tekrar 1000 rakamına doğru ulaşmamızı sağladı.
“Bireysel mutluluk diye bir şey yoktur. Huzursuz bir toplumun bireyleri huzurlu olamazlar. İster kamu çalışanı ister sade vatandaş her birimiz toplumun huzuru için çalışmalıyız. Denizli bu konuda örnek bir ildir, olmaya devam edecektir.” Diyerek yola devam ettik ve Denizli insanı bizi mahçup etmedi. O gün bu gündür hizmet hem sayı hem kalite bakımından gelişerek devam etmektedir.

RAMAZAN; MUHTAÇLARIN MİDESİNE SICAK LOKMANIN GİRDİĞİ GÜNLERDİR
Ramazan ayı yardımlaşma duygularının zirveye ulaştığı bir aydır. Bu ayda İslam’ın bir şartı olan zekat verilir. Fitr bu ayda verilir. Sadaka verenlerin sayısı bu ayda artar. Muhtaçların midesine sıcak lokmanın girdiği günlerdir. İftar çadırları kurulur uygun mekanlarda. Sadece ihtiyaç sahipleri değil, iftar saatinde evde olamayacakların da uğrak yeridir iftar sofraları. İftarı veren eşini dostunu da çağırır, ihtiyaçları olmadığını bile bile. Aynı zamanda buluşma mekanlarıdır iftar sofraları. Bir başka ifade ile Ramazan bir tür kolektif yaşamın adıdır.
Malum önümüz Ramazan. Ramazan vesilesi ile vakfımızın faaliyetleri ve telaşı en az iki katına çıkacaktır. Vakfımızın bahçesi iftar verenlerin misafirleri ile dolup taşacaktır.
Geçtiğimiz yıllarda, otuz gün boyunca on kişiden 800 kişiye kadar uzanan irili ufaklı gruplar bu ay vesilesi ile Pasvak bahçesinde bir araya geldiler. Bazıları en son geçen Ramazan görüşmüş olmanın verdiği hasret ile kucaklaştılar. Biz PASVAK olarak onlara en güzel hizmeti vermeye çabalarken, bir fazla kişiye daha vakfımızı tanıtmış olmanın hazzını yaşadık. Gerek maddi ve manevi kaynakları, gerek yararlanıcıları, gerekse veren elin alan eli görmediği organizasyon yapısı ile PASVAK bir başka adresidir kolektif yaşamın. Siyasete, ticarete ve dine dair özel bir amacı olmayan Pasvak “Denizli İnsanı’nın hep birlikte bir iş yaptığı adrestir.” Bugüne getirenler Denizli insanıdır, ileriye de onlar taşıyacaktır.

Pasvak 15 yıllık hizmet geçmişinde, Ramazan ayı boyunca verilen iftarlar bir gelenek halini almış ve yıl geçtikçe katılımcı sayısı artmıştır. Bu iftar yemeklerinde kah ihtiyaç sahiplerini vakfımızın bahçesine taşıyarak bir araya getirdik. Kah ilimizin güzide dernekleri ve odaları üyelerine iftar mekanı olarak Pasvak’ı seçtiler. Kendilerine teşekkür ederiz. Kimi apartmanındaki komşularına, kimi eş dost ve akrabalarına, kimi dairesinde çalışanlara, kimi de fabrika çalışanlarına Pasvak’ta iftar vermeyi tercih etti. Pasvak’ın tanıtılmasını sağlayan bu davetlerin sahiplerine ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Sevgili okurlarım sizde iftarlarınızı eş dost ile buluşma vesilesi yapmak için PASVAK’ı tercih ederek tanıtımımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pasvak geçtiğimiz ramazan bir iftar akşamı 1100 kişiyi ağırlayarak, aşevinde verilen iftar yemeklerine aynı anda katılan misafir sayısı bakımından rekor kırdı.

Bu talep bir kere daha gösterdi ki, Pasvak kendi şirin bahçesinin yanı sıra Ramazan ayı boyunca kiraladığı Alaçatı ve Katipoğlu gibi mekanlarda uzun süre daha idare edemez. Ramazan aynın her yıl kış ayına daha biraz daha yaklaşması kapalı mekanı da olan nezih bir ortamın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Çok şükür Pasvak böylesi bir mekanın temellerini attı. Bodrum katın kolonları hızla yükseliyor. Bu mekanın gelecek Ramazan ayına yetişmesi için Denizlili hayırseverlerin katkısına ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Veren elin alan eli görmediği bir sosyal yardımlaşma vakfı olan Pasvak sizlerin katkıları ile bu misyonunu kesintisiz ve büyüyerek sürdürecektir. Halihazırda 1200 ihtiyaç sahibine ulaşan Pasvak’ın hedefi 3000 ihtiyaç sahibidir.
Haydi Denizli, Pasvak modernize edilmiş aşevi geleneği ile Türkiye de tektir. Bu hali ile Türkiye’ye örnektir. Bu kurumda seninde bir metrekare yerin olsun derim.
YARIN: KURBAN BAYRAMI’NDA PASVAK’DA BAYRAMLAŞALIM