CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda; üyesi olduğu Hayvan hakları Araştırma Komisyonu’nun Raporu ile ilgili yaptığı konuşmada bir öneri bir de müjdeli haber paylaştı.
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Genel Kurulu’nda üyesi olduğu Hayvan hakları Araştırma Komisyonu’nun Raporu ile ilgili konuşma yaptı. 5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ adının değiştirilmesini öneren Karaca; “Hayvanlar bir eşya değildir. Bu coğrafyayı ve mekânları birlikte paylaştığımız bizim canlı dostlarımızdır hayvanlar. Avustralya yangınını hatırlıyorsunuz değil mi? Oradaki resimlere bakın, bir hayvanla bir insanın o iklim krizinin sonucu oluşan yangında nasıl birbirine sarıldığını ve bir kaygıyı, bir paniği, bir kurtarma ve birlikte olma mücadelesini nasıl birbirine sarılarak ortaya döktüler? İşte biz diyoruz ki: ‘hayvanlar bizim bu yaşamı birlikte paylaştığımız diğer canlılar gibi bu ekolojik sistemde, bu yaşam alanlarında birlikte yan yana olabileceğimiz ve yaşayabileceğimiz canlı varlıklardır.’ İşte bu nedenle bu kanunun adının ‘Hayvan Hakları Kanunu’ olarak değişmesi oldukça önemlidir” dedi.
“ADALARDAKİ ATLAR, TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NA AİT BİR ALANDA REHABİLİTE EDİLECEK”
Adalar’da atlı faytonların tamamen kalkması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Valisi arasında görüş birliğine varıldığını belirten Karaca; “Ben, buradan faytonlarla ilgili, özellikle Adalar’daki faytonlarla ilgili bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak isterim. Faytonlara sunulan atların büyükşehir belediyesi tarafından satın alınması konusunda bir görüş birliğine varılmış ve bu atların da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait bir alanda rehabilite edilmesi ve orada bakılması, gözetilmesi, yaşamlarının kalanına orada devam ettirilmesi konusunda da çalışmaların mart sonunda tamamlanacağı bize ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu atların Büyükşehir Belediyemizce satın alınmasına ilişkin de görüşmeler itibarıyla yapılıyor. Oradan çıkacak bir ‘evet’ kararıyla Adalar’daki ve diğer faytonlara koşulan atlarımızın da aslında, bu anlamda sorunları büyük ölçüde ve tamamen çözülmüş olacak” diye konuştu.
“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN TEMİNİ YOLUNA GİDİLECEK”
Mart ayı sonu itibarıyla faytonlarla insan taşınmayacağının altını çizen Karaca; şunları söyledi: “Elektrikli araçların temini yoluna gidilecek. Faytoncuların da sorunları giderilecek ve onlara da Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan çıkacak bir kabul kararıyla gereken maddi destekler, maddi ödemeler de hayata geçirilecek. Bugüne kadar insanları taşımak, yük taşımak için kullanılan atlarımızın da artık bu eziyetten kurtulmaları sağlanmış olacak. Un var, helva var, yağ var. Gelin, Parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak hayvanlarımızın haklarının teslimi, can dostlarımızın haklarının teslimi için hayvan haklarını koruma kanununu Meclisimize hemen getirelim. Bunun yasallaşması için her türlü ortak çalışmayı sağlayalım ve bu kanun bu Parlamentonun yüz akı olarak buradan çıksın diyorum.”