DRT Denizli ekranlarında Ümit Yakuphan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Güne Bakış’ programına konuk olan Denizli Baro Başkanı Avukat Müjdat İlhan gündemi değerlendirdi. İlhan; “ Bu anayasa süreci çok eskiye dayanıyor. Osmanlı’nın son dönemlerinden bu yana bir anayasa arayışı var. 21,24,61,82 derken bu günlerdeyiz. Şu anda yürürlükte olan 82 anayasası 17 kez değiştirildi. Ama Türkiye Barolar Birliği’nin ve […]
DRT Denizli ekranlarında Ümit Yakuphan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Güne Bakış’ programına konuk olan Denizli Baro Başkanı Avukat Müjdat İlhan gündemi değerlendirdi. İlhan; “ Bu anayasa süreci çok eskiye dayanıyor. Osmanlı’nın son dönemlerinden bu yana bir anayasa arayışı var. 21,24,61,82 derken bu günlerdeyiz. Şu anda yürürlükte olan 82 anayasası 17 kez değiştirildi. Ama Türkiye Barolar Birliği’nin ve Denizli Barosu’nun 2007 yılından itibaren hazırlanmış ve daha sonra güncellenmiş anayasa metinleri var” diye konuştu.
Darbe gecesi Türkiye’de tavırlarını hemen koyduklarını belirten İlhan; “ En son mecliste kurulan komisyonda davet üzerine bizzat Denizli Barosu’nu temsil etmek için gittim. Oradaki görüşlerimi de belirttim. Darbe sonrası ilan OHAL sürecinde yaşıyoruz. Biz darbe günü Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve 46 tane Baro Başkanı bir toplantı için Balıkesir’de buluşmuştuk. Bugün bizi eleştirenler darbe zamanı herhangi bir kelime sarfetmemişken biz baro başkanları olarak kendi illerimizde doğrudan yetkililerle temasa geçip çalışmalara başladık. Henüz Ankara bombalanmamış, meclise saldırı olmamışken, uçaklar kalkmadan ve bunları kimin kontrol ettiği bilinmezken darbelerin karşısında olduğumuzu deklare ettik” dedi.
DARBA SONRASI BİRLİKTELİK YAŞANDI
Darbeden sonra birlikte olabilme havası estiğini söyleyen İlhan; “ Sonraki dönemlerde bu birliktelik yavaş yavaş farklı gerekçelerle insanımızın ayrıştırılmasına doğru götürüldü. Ama ben insanımızın bunlara gelmeyeceğini düşünüyorum. Tabi ki olumsuzluklar yaşayacağız. Türk Milleti’nin bu coğrafyada bu bayrakta kanı var. Bu kadar olumsuzluğa rağmen, bu kadar etkiye rağmen Türk halkı kendisi adına olması gerekeni yapacak” diye konuştu.
AYNI PARTİDE SİYASET YAPANLAR BİLE BİRARAYA GELEMİYOR
Aynı partide siyaset yapan kişilerin bile birbirleriyle bir araya gelemediği bir ortamda biz anayasa değiştirmeye çalışıyoruz diyen İlhan; “ Bizim öncelikle insanımızın hem birikimi hemde bu noktada beklentisi bu düzeye erişmiştir. Siyasetçilerinde başta eylem ve söylemleriyle birleşmeye katkı koymaları gerektiğine inanıyorum. İktidarıyla muhalefetiyle mecliste temsil edilip edilmemesine bakılmaksızın herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Aynı parti içinde bir araya gelmeyen adamlarla biz anayasa değiştirmeye çalışıyoruz” dedi.
YURTTAŞ OLARAK ANLAMAYAMIYORUZ
Yeni anayasa hakkında bir gece de çıktı nasıl çıktığını en yakındakilerin bile anlayamadığını söyleyen İlhan; “ Biz yurttaş olarak zaten anlamıyoruz. Bir gün grup toplantısı konuşmasında biz bu yola girdik. Bu metin çalışması nasıl gerçekleşti bunu da biliyoruz. Yönetsel anlamda değişikliklere odaklandığı için bu oylayacağımız anayasa değişikliği diğerlerinden farklı bir şekilde gelişti. Biz şimdi bu anayasayı oyladık. Evet yada hayır çıktı. Cumhurbaşkanımız değişecek mi ? Başbakanımız değişecek mi? Milletvekillerimiz de yeni bir seçime kadar duracak mı? Bürokratik kadrolar da duracak. Biz hangi beka sorununu kaldıracağız. Şu aşamada bu değişiklik bizim yönetimsel kadrolarımızı doğrudan ortadan kaldıracak bir şey değil, ayrıca yerine 2019’dan önce bir şey getirmeyecek” diye aktardı.