Türkiye’nin gidişatına ve ekonomisine dair endişelenecek bir durum olmadığını söyleyen Bakan Zeybekci, “hesaplarımızı, en kötü senaryoya göre yaptık” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orta Vadeli Plan'da en kötü senaryoya göre hesap yaptıklarını ve gerek Türkiye’nin gidişatı gerekse ekonomisiyle ilgili endişelenilecek bir durum bulunmadığını vurgulayarak “hesaplarımızı, en kötü senaryoya göre yaptık” dedi. "TASARRUFU DA UNUTMADAN HARCAMALI" […]
Türkiye’nin gidişatına ve ekonomisine dair endişelenecek bir durum olmadığını söyleyen Bakan Zeybekci, “hesaplarımızı, en kötü senaryoya göre yaptık” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orta Vadeli Plan'da en kötü senaryoya göre hesap yaptıklarını ve gerek Türkiye’nin gidişatı gerekse ekonomisiyle ilgili endişelenilecek bir durum bulunmadığını vurgulayarak “hesaplarımızı, en kötü senaryoya göre yaptık” dedi.
"TASARRUFU DA UNUTMADAN HARCAMALI"
Vatandaşa tasarruf da yaparak harcaması tavsiyesinde bulunan Zeybekci, “İşlem olmazsa sorun da olmaz gibi işten kaçan kötü bir mantık taşımıyoruz. Aksine ticarette hareketliliği savunuyoruz. Tüketerek büyümeliyiz. Ancak, kontrollü bir şekilde tüketmeliyiz" diye konuştu. İhracatın büyümeye katkısının şu an negatif olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçıya neredeyse kişiye özel bir teşvik ve destek vereceklerini duyurdu.Kurun ne olacağını piyasanın belirlediğine dikkat çeken Bakan Zeybekci,
Dolar-TL paritesini spekülatif buldu. 15 Temmuz'dan sonra Merkez Bankası (MB)'nın piyasaya müdahale etmediğini belirtip, kurla oynayanlara kendi ellerini yakacakları uyarısında bulundu. Zeybekci, "MB, piyasalara müdahale etmemeli. Faiz indirimleri de sürdürülebilir" dedi.
FITCH BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
2003'ün mayıs ayından itibaren Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu verildiğini anımsatan BakanZeybekci, "S&P'nin not indiriminin, Moody's tarafından alınan kararüzerinde negatif etkisi olmuştur. Bundan Fitch'in de negatif etkilenme ihtimali var fakat bence bu kervana katılmamalı" diye konuştu.
"RUSYA, DEĞERLİBİR ORTAKTIR"
Son olarak uluslararası arenada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bakan Zeybekci, Türkiye ile Rusya'nın birbirine rakip olamayacağını hatta birbirini tamamlayan yanlarının bulunduğunu kaydetti. Zeybekci, iki ülke arasındaki görüşmelerle ilgili olarak "Yaş üzümde bir iki güne, sebze ve meyvede de bir iki haftaya kadar sorunu çözeceğiz. Rusya'ya vizesiz seyahat ise biraz zaman alacak ancak, ulaştırma sektörü çalışanları ve iş adamlarıyla ilgili sorun kısa sürede ortadan kalkacak" dedi.