Denizlili işadamı Halis Ödel, Çin’de kurulu bulunan Xinxiang Kimyasal Elyaf Fabrikası’nın konuğu olarak gittiği iş gezisinde Denizli tekstilini ve turizmini Çinlilere anlattı. İşadamı Dr. Ödel, “Şurası sevindiricidir ki; Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ben en çok bunu Denizlimiz içinde yer alan Pamukkale’de gözlemliyorum” dedi. Xinxiang Kimyasal Elyaf Fabrikası’nın yöneticilerine hitaben konuşan Denizlili işadamı Ödel büyük ilgi gördü.
Denizlili işadamı Dr. Halis Ödel, Çin’de kurulu bulunan Xinxiang Kimyasal Elyaf Fabrikası’nın konuğu olarak gittiği iş gezisinde Denizli tekstilini ve turizmini Çinlilere anlattı. Çin’in ünlü Xinxiang Kimyasal Elyaf Fabrikası’nın konuğu olarak Denizli, Bursa, İstanbul ve İzmir’den 19 işadamı 22-27 Ağustos 2019 tarihleri arasında iş görüşmesinde bulundular. Xinxiang Kimyasal Elyaf Fabrikası’nın yöneticilerine hitaben konuşan Denizlili işadamı Dr. Halis Ödel, “Hepimiz dünya tekstil sektörü için tüm gücümüzle çalışan adeta neferleriz. Bugün burada özellikle bir konu bizi, birbirimize adeta bağlamaktadır; bizi birbirimize bağlayan burada toplayan ipliğin adı; floş ipliktir. Hepimizin floş iplikle ilgili çok eskilerden, hatta çocukluktan beri anıları vardır. Şahsen ben Denizli’de ipekli, has ipek kullanarak geleneksel koşullarda tekstil üretimi yapmış bir aileden geliyorum. 1950’li yıllarda da floş iplik kullanmaya başlamışız. 1980’li yıllara kadar floş ipliği ‘doğal boya’ bitkisel doğal boya kullanarak boyardık. Hammaddemiz ‘Meşe palamudu’ idi. Hatta bu yöntemle ipek ya da floş iplik boyamak bir ailemize ait bir sır idi. Öyle bir sır ki aileye gelin gelen kızlara bu boya yöntemini öğrendikten sonra, geldikleri kendi ailelerine öğretmeyeceklerine dair yemin ettirilirmiş o dönemler” dedi.

ÇİN VE TÜRKİYE ARASINDA VİZE SORUNU VAR
2018 yılında Türkiye’nin Çin’den 21 Milyar Dolarlık ithalat yaptığını belirten İşadamı Dr. Ödel, “2018 yılında Türkiye, Çin’den 21 Milyar Dolarlık ithalat yapmıştır. Aynı yıl Türkiye Çin’e 3 Milyar Dolarlık ihracat yapabilmiştir. Yani arada 18 Milyar Dolarlık bir dış ticaret açığı vardır. Bu açığın kapatılması çalışmaları her iki ülkenin yararınadır. Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye arasında sorunlar var mı? Evet vardır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için en zor alınan seyahat vizesi Çin Halk Cumhuriyeti vizesidir. Bildiğiniz üzere aslında Xinxiang’da bu toplantıyı geçtiğimiz Temmuz ayı içinde yapacaktır ve daha kalabalık olacaktık. Vize işlemlerinin uzaması nedeniyle toplantımız bu güne sarktı” şeklinde konuştu.

“ÇİNLİLER, PAMUKKALE’YE GELİYOR”
Denizli işadamı Dr. Ödel, doğa kültürel zenginlikleriyle ünlü harikası UNESCO’nun Dünya Listesi’nde bulunan Pamukkale’yi Çinli yöneticilere anlattı. Dr. Ödel, “Şurası sevindiricidir ki; Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ben en çok bunu Denizlimiz içinde yer alan Pamukkale’de gözlemliyorum. Son 10 yılda Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısı, 6 kat artmış ve 2018 yılında 400 bin turist gelmiştir. Bu yıl toplamda 500 bin kişiyi aşması beklenmektedir. Eylül ayında İzmir’de düzenlenecek olan ‘Uluslararası İzmir Fuarı’nda Çin partner ülke ilan edilmiştir. Bizler sizlerle ‘Floş İplik’le birbirimize bağlıyız. Ben Türkiye’de hep ‘floş iplik, ipliklerin kraliçesidir’ derim. Ne Türkiye’de biz, ne de Çin’de siz, tek başınıza tekstil sektörüne hakim değiliz. Bu işleri birlikte başaracağız” diye konuştu.
