Erkeklerde 50 yaş üzeri prostatın habercisi

Erkeklerde 50 yaş üzeri prostatın habercisi

Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Alper Başakcı, erkeklerde en sık görülen hastalıklardan biri olan prostat ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sık sık idrara çıkma, idrarda yanma, kesik kesik işeme, tam idrar boşaltamama, gece sürekli idrara çıkma gibi şikayetleri olan erkeklerin en kısa sürede prostat muayenesi olması gerektiğinin de altını çizdi.

Erkeklerde en sık görülen hastalıklardan biri olan prostat hastalığı ve belirtileri hakkında bilgi veren Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Alper Başakcı, “Prostat erkeklerde bulunan idrar kesesinin alt kısmında, idrara kanalının etrafını saran yaklaşık 20 gram büyüklüğünde hemen hemen ceviz büyüklüğünde olan bir organdır. Prostat devam ettiği sürece hasta, yaşı ilerlediği sürece birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirler” dedi.

AİLESİNDE PROSTAT ÖYKÜSÜ OLANLAR DİKKAT!

Hastaların genelde idrarda tıkanma, idrarda kanama, sık sık idrara çıkma gibi şikayetler ile geldiğini aktaran Dr. Başakcı “Biz genellikle prostat hastası olan hastalarımıza 50 yaşından sonra ailesinde bir prostat öyküsü varsa, amcasında babasında, dayısında bir sıkıntı varsa ve 50 yaşın üzerindeyse muayeneye çağırıyoruz. Muayeneden sonra ultrasona alıyoruz. Prostatın boyutunu ölçüyoruz. Prostatın mesaneye veya böbreklere bir sıkıntısı var mı onu değerlendiriyoruz. Çok büyük sıkıntıları yoksa hastamızı takip ediyoruz. İlaç tedavisi ile yaptığımız yöntemler de mevcut” diye konuştu.

“PTOSTAT 2’YE AYRILIR”

Prostat hastalığının 2’ye ayrıldığını da aktaran Dr. Başakcı; “İyi ve kötü huylu olmak üzere 2 tip prostat hastalığı vardır. Şikayet noktasında benzer durumlar yaşanıyor. İyi huylu prostat büyümesinde hasta prostatı kanserleşmeden büyüyerek bu tür sıkıntılar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir