ERİKOĞLU AİLESİ’NİN ACI KAYBI

ERİKOĞLU AİLESİ’NİN ACI KAYBI

Denizli' Sanayii’nin Duayen işadamlarından merhum Hacı Nuri Erikoğlu'nun eşi Hacı Saadet Erikoğlu, 88 yaşında hayata veda etti.Önceki gün akşam saatlerinde vefat eden 4 çocuk, 10 torun sahibi Saadet Erikoğlu'nun cenazesi (4 Kasım 2016 Cuma) bugün Delikliçınar Yeni Camii’nde kılınacak öğle namazına müteakip Asri Mezarlık’ta toprağa verilecektir.

Erikoğlu Holding, Erbakır ve Eski Ergür Kablo gibi bölgenin sanayi devlerinin kurucusu rahmetli Hacı Nuri Erikoğlu'nun eşi, Hüseyin Erikoğlu, Vedat Erikoğlu, Nilgün Keçeci ve Sedat Erikoğlu’nun anneleri, Zümrüt, Tijen, Özlem Erikoğlu ve Müjdat Keçeci’nin Kayınvalidesi, Erdem, Melda, Sezgin, Duygu Keçeci’nin anneannesi, Erman, Gülbin, Ahmet Nuri, Fatma, Onur, Çağlar, Begüm, Seçil, Özer Erikoğlu, Pınar ve Murat Hersekli’ninbabaannesi1928 doğumlu Saadet Erikoğlu’nun yaşamını yitirmesi Erikoğlu, Abalıoğlu, Karakurt, Kızılhisar ve Keçeci Aileleri’nde üzüntüye neden oldu.

SAADET ERİKOĞLU :

1928 Yılında Bakırcı Hüseyin Ergür Ailesi’nin 5. evladı olarak Denizli’de doğdu. Aydın ve ileri görüşlü bir ailenin evladı olarak eğitimine Denizli’de başlayıp “Kız Meslek Okulu’ndan” mezun oldu. O yılların şartları gereği Almanya’da metalürji mühendisliği okuyan abisinin eğitimini aksatmamak için çok istemesine rağmen yüksek eğitimine devam edemedi. Gençlik yılları kardeşleri ile birlikte ailesinin yanında geçti. 1947 yılında Ahmet Nuri Erikoğlu ile evlendi. Denizli’nin duayen sanayicisi Ahmet Nuri Erikoğlu ile evliliğinden biri kız, üçü erkek dört evladıyla her başarılı erkeğin arkasında başarılı ve gayretli eş özellikleri ile Denizli ve Türk Sanayine büyük katkılar sağlayan bir ailenin anneliği görevini başarı ile yerine getirdi. Eşi Ahmet Nuri Erikoğlu ile birlikte hasretini çektikleri yüksek eğitimi çocuklarına sağlayarak, onların ülkeye yararlı, ülke ekonomisinde söz sahibi birer evlat olmasını sağladı.

2 Haziran 1998 yılında 3. Aile Şurasında Örnek Aile seçilen Saadet ve Ahmet Nuri Erikoğlu Ailesi’ne Devlet Bakanı Sayın Işılay Saygın tarafından başarı nişanı verildi.

Bugün evlatları ve dokuz torunu ile çevresinde iyiliğin ve hayırseverliğin bir timsali olarak bilinen Saadet Hanım sosyal sorumluluk bilinci ile yaşadığı şehrine adını taşıyan birçok anlamlı kalıcı ve yararlı işler yapılmasını sağlayarak bunları halkın kullanımına sundu.

2011 yılında temeli atılan ve 17 Eylül 2012 tarihinde eğitime başlayan adını taşıyan bu ilkokul onun anlamlı ve kalıcı eserlerinden biri olarak Denizli’ye armağanıdır.

AHMET NURİ ERİKOĞLU KİMDİR?

2000'li yılların modern Erikoğlu Grubunun temelleri, 1937 yılında iş hayatına Denizli Kaleiçi Bakırcılar Çarşısında dövmecilik yaparak başlayan sanayi duayenimiz Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından atıldı.

O yıllarda yalnız çekiç ve birkaç aletle teknoloji kullanmaksızın kazan, tencere, tepsi, sini gibi bir evde mutfak eşyası olarak ne bulunması gerekiyorsa,  Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından bilek gücü ile yapıyordu. Matematiği çok iyi kullanan  Ahmet Nuri Erikoğlu kısa zamanda diğer bakır ustalarının arasından sıyrıldı ve işini büyüterek dövmecilikten o zamanlarda çok önemli bir yenilik olan sığamacılığa geçti. (bakır eşyayı kalıp üzerinde üretmek).  Kısa zamanda tüm Ege bölgesine İzmir, Aydın, Muğla, Isparta'ya mal satmaya başladı.

1959 yılında  İstanbul'da bakır elektroliz tesisi(Elektrobakır) kuruldu. Bu tesiste levha bakır üretiliyor, Denizli'ye geliyor ve burada sığama yapılıyordu. 1970'lerde ise artık seri üretime geçildi. Daha sonra üretilen bakırın  tel haline getirilmesi kararını aldı.

O dönemde bu işi yapan sadece gayrimüslimlerdi. Ahmet Nuri Erikoğlu'nun ürettiği bakır teller özellikle İstanbul piyasasına satılmaya başlandı. Yerli iş gücünü ortağı Mehmet Ergür ile birlikte akılcı bir eğitimle çok iyi kaynaştıran Ahmet Nuri Erikoğlu,  karşısında bakır tel üretimini tekellerinde tutan azınlıklar da piyasada fazla dayanamadılar ve piyasadan çekildiler.

İstanbul'a satılan telin üzerine plastik kaplanıp Denizli'ye geriye satılması üzerine Denizli'de kablo üretilmesine karar verildi. Böylece Ergür Kablo kuruldu. Bakır tel imalatı devam ederken Ergür Kablo'da kendi çapında büyümeye başladı ve 80'li yıllarda Türkiye'deki kendi sektöründe en büyük 5 fabrika arasına girdi.

1980'lerde  Ahmet Nuri Erikoğlu'nun en büyük hayali kendi bakırını kendi üreten, sonunda da bakır tel haline getiren entegre bir tesis kurmaktı. Bu düşüncelerle  1980'li yıllarda Erbakır temelleri atıldı. Erbakır'da 1985 yılında Abalıoğlu ile ortaklık tesis edildi.  Şu anda Erbakır, Denizli'nin en büyük sermayeli kuruluşu ve Türkiye'nin konusunda 2. büyük tesisi durumuna gelmiştir.

Erikoğlu Grubunun girişimcilik ruhu diğer sektörlere de yansımıştır. Grup aynı zamanda emaye bakır tel, tekstil, petrol, elektrik malzemeleri sektörlerine de girmiştir.

Erikoğlu Grubu 20.yy'da olduğu gibi 21.Yy'da da önder ve örnek gösterilen bir grup olarak Türkiye'nin hizmetinde olacaktır.

Ahmet Nuri Erikoğlu'nun  bazı sivil toplum çalışmaları aşağıda özetlenmiştir:

Denizli 1. Sanayi Sitesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.

Denizli 2. Sanayi Sitesi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.

Denizli Sanayi Odası Kurucu Üyesi

Daha önceden İzmir Sanayi Odasına bağlı şube olarak faaliyette bulunan sanayicilerle birlikte hareket ederek Denizli'de bağımsız sanayi odasında kurulmasında öncülük yapmış ve 1987 yılına kadar Meclis Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Denizli Sanayi Odası Meclis Üyesi

Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir