DR. OKEN’DEN MEVSİMSEL ALERJİ UYARISI

DR. OKEN’DEN MEVSİMSEL ALERJİ UYARISI

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel alerjik rinitdiğer adıyla bahar nezlesi vakalarının arttığının altını çizen Özel DenizliTekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, “Her yıl aynı zamanlardakendinizi iyi hissetmiyorsanız, siz de bahar alerjisi olan kişilerden biriolabilirsiniz” dedi.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel alerjik rinitdiğer adıyla bahar nezlesi vakaları artış gözleniyor. Bahar nezlesinin en sıkgörülen alerjik hastalıklardan biri olduğunun altını çizen Özel Denizli TekdenHastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, “ Her yıl aynızamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız, siz de bahar alerjisi olankişilerden biri olabilirsiniz. Yaşam enerjisi veren bahar aylarının polenalerjisi olan kişilerin hayatını kâbusa çevirebilir” dedi.

BAHAR NEZLESİ NASIL ANLAŞILIR?

Özellikle histamin salgılanması ile birlikte alerjik rinitbelirtilerinin başladığını belirten Dr. Oken, “hapşırma nöbetleri, buruntıkanıklığı, burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burunda,dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı, öksürük, baş ağrısı ve göz altlarındamorluk gibi belirtilerin bahar nezlesine işaret ediyor” diye konuştu.

ALERJİ İLE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARKLAR

Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyredensoğuk algınlığı ve alerjinin çok karıştırıldığını ifade eden Dr. Oken “Bu ikihastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir. Soğuk algınlığı genelliklekısa sürede geçer, alerjik bulgular ise aylarca devam eder” şeklinde konuştu.

ALERJİK RİNİTİN TANISINDA YARDIMCI OLAN TESTLER

Alerji düşünülen durumlarda klinik bulguların yanında tanıyıkesinleştirmek için bazı testlerin yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Oken, butestlerin 4 gruba ayrıldığını anlatarak; sözlerine şöyle devam etti: “Alerjidüşünülen durumlarda klinik bulguların yanında tanıyı kesinleştirmek için bazıtestler uyguluyoruz. Bunlar; serolojik tetkik, deri testleri, burunsekresyonunun kimyasal analizi ve burun içine allerjen maddelerle yapılan uyarıtestidir. Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem; tüm alerjik hastalıklardaolduğu gibi alerjenden korunmaktır. Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uyguntedavi başlatılmalıdır” dedi.

“ALERJİ TEDAVİSİ, 3 BAŞLIK ALTINDA TOPLANABİLİR”

Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uygun tedavinin başlatılmasıgerektiğinden söz eden Dr. Oken, “Alerji tedavisi, 3 başlık altındatoplanabilir. Alerjen uyaranlarla temasın kesilmesi, İlaç tedavisi ve aşıtedavisi uygulaması yapılıyor” şeklinde ifade etti.

“ÖNCELİKLE YAPILMASI GEREKEN; ALERJİK YAKINMALARA NEDEN OLANALERJENDEN UZAKLAŞMAK”

Alerjik rinit tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında daaçıklama yapan Dr. Oken, şunları aktardı; “Alerjik belirtilerin kontrolü birdenfazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasıyla sağlanıyor. Alerjenlekarşılaşmanın önlenmesi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi, bu yöntemler arasındasayılabilir. Öncelikle yapılması gereken; alerjik yakınmalara neden olanalerjenden uzaklaşmak. Çevrenizdeki alerjenleri uzaklaştırmak için bazıöneriler sayacak olursam; klimalardaki filtreleri her ay değiştirin, polenmevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun, evinizin içindeki bitkileriuzaklaştırın, evinizde tüylü hayvan beslemeyin, kuş tüyü yastık, yün yastık, yorganve yatak yerine sentetik olanları kullanın sigara içmeyin ve yanınızdaiçirmeyin.”

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir