DOĞALTAŞ İHRACATÇILARI ÇİN’E ÇIKARTMA YAPTI

DOĞALTAŞ İHRACATÇILARI ÇİN’E ÇIKARTMA YAPTI

Türk doğaltaş sektörü, en büyük ihracat pazarı olan Çin’de, dünyanın en büyük doğaltaş fuarı XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 130 firma ile çıkartma yaptı.

Fuarda Denizli’den 11 firma stant açarken, çok sayıda Denizlili iş adamı da ikili ilişkilerde bulunmak için Çin’in Xiamen kentindeki fuara katıldı. Çin’de düzenlenen fuar sektörde dünyanın en iyi fuarları arasında yer alıyor.

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörü, ihracatta en büyük pazarı olmakla birlikte son dönemde ciddi bir durgunluk yaşayan Çin’de 6-9 Mart 2017 tarihlerinde düzenlenen 17. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 130 firma ile çıkartma yaptı.

TÜRK doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Çin'de bu yıl  6-9 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenenXiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Ege İhracatçı Birlikleri'nin organize ettiği milli katılım organizasyonuyla 69, bireysel katılanlarla birlikte toplam 130 Türk firması, dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında ürünlerini sergileyecek.

TÜRKİYE, KATILIM REKORU KIRDI

Türkiye, doğaltaş ve mermer sektörünün en büyük pazarlarından biri olan ve Çin'de gerçekleşen XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda katılım rekoru kırdı.Çin’in Xiamen kentinde gerçekleştirilen bu yıl 17’incisi düzenlenen XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye'den 160 firma yer alırken, Denizli’den Çelikkol Mermer, Çelikkol Exportİmport, Tümaş Mermer, Özçınar Mermer, Başaranlar Mermer, Işık Mermer, Sirmersan Mermer, Ece Mermer, Belekoma Mermer, Fadib Mermer ve Şiray Mermer olmak üzere 11 firma stant açtı ve çok sayıda Denizlili iş adamı da ikili ilişkilerde bulunmak için Çin’in Xiamen kentindeki fuara katıldı.

Türkiye, uluslararası boyutta en büyük katılım gösteren ülke oldu. Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğa rağmen dünyanın sayılı mermer fuarından biri olma özelliğini koruyanXiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyüklüğüne yakışır yoğun katılımlı bir şekilde açıldı. XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirildi.

İhracatta hedef ülke olan Çin’deki XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, T.C. Ekonomi Bakanlığı “Prestijli Fuarlar” listesinde yer alması nedeniyle katılımcı Türk firmaları yüzde 70’e varan devlet desteğinden faydalanabilmekte.

2017 YILI BLOK AÇISINDAN DAHA RAHAT GEÇECEKTİR

Çin ve dünya genelinde küresel bir ekonomik durgunluğun yaşandığı süreçte XiamenDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katıldıklarını belirten TÜMAŞ Mermer Genel Müdürü Serdar Sungur, “Çin pazarında durgunluk süreci yaşansa da ülkenin doğaltaş stoklarındaki azalma ve inşaat sektörünün darboğazdan kurtulması için çıkış yolları aramaları beklentilerimizi artırıyor. Geçen seneye göre bir kıyaslama yapacak olursak bu sene insanlar Çin’de daha hareketli görünüyor. Katılımcılar stantlara daha ciddi bir eğilimle ne alacağını bilerek geliyorlar. Sanki pazar biraz daha oturmuş. Bu oturmuş pazar içerisinde Türk taşlarının da artık belli bir yere geldiği görülüyor. Bu fuarda çok fazla yeni grup, yeni çıkan bir taş yok. Herkes ticaretini daha iyi paralarla, daha üst noktalara çekmeye çalışıyor. Benim gördüğüm kadarıyla bu sene olumlu geçecek. Güzel görünüyor. Fiyatlar daha yerli yerinde diyebiliriz. Alıcılar daha bilinçli, tersine satıcılarda bilinçli hareket ediyor. Herkes ne yaptığını bilerek gidiyor. Benim görüşüme göre 2017 yılı blok açısından daha rahat geçecektir. 2013 ve 2014 yıllarını tutamayacak ama 2016 yılına göre daha üst düzey bir performans olacağını tahmin ediyorum” dedi.

MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN ÇİN GURURU

Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatta madencilik sektörü büyük dilimi alıyor. Türkiye 2016 yılında Çin'e 1 milyar 381 milyon dolarlık maden ürünleri ihracatı ve 729 milyon 740 bin dolar değerinde doğaltaş ihracatı gerçekleştirdi.

Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yeralanXiamen adası, Çin’in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı, dünya doğaltaş ticaretinin ise yüzde 15’i Xiamen limanından gerçekleştiriliyor.

XiamanDoğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 54 ülkeden 2 binden fazla firma 166 bin metrekarelik alanda stant açarak katılıyor. 2016 yılında 140 bin kişinin ziyaret ettiği Xiamen Fuarı’nı ziyaret edenlerin yüzde 80’i Çin’den katılırken, yüzde 20’si 98 farklı ülkeden geldi. Fuar Almanya, İsviçre,Fransa, İspanya, Vietnam, Tayland, Ürdün, Kore, Japonya, Lübnan,  Portekiz, Belçika gibi ülkelerden büyük miktarda alım yapan gruplar tarafından ziyaret ediliyor.

 

Tolga Alp Düzgören

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir