Denizli Ticaret Odası’nda 32’ncisi düzenlenen konferansla kuantum mekaniği, yapay zeka ve nano teknoloji konuları ele alındı.
Denizlili işadamı İzzet Arpacı organizasyonunda ‘Konferans 32’ adlı konferans düzenlendi. Denizli Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen konferansta; kuantum mekaniği, yapay zeka ve nano teknoloji konuları ele alındı. Makine Mühendisi Kerim Turan moderatörlüğünde yapılan konferansa; Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Adak ve PAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar İplikçi konuşmacı olarak katıldı.

“SANAYİ 4.0’IN TEMELİNDE KUANTUM MEKANİĞİ YATAR”
Sanayi 4.0’ın temeli olan teknolojilerin konuşulduğu konferans hakkında bilgi veren Makine Mühendisi Kerim Turan, Sanayi 4.0’ın hayatın her alanında etkili olacağına dikkat çekti. Turan; “Dünya artık sanayi devrimini bitiriyor, bilgi devrimine geçiyor. Şimdi bu sanayi 4.0’ı duyuyoruz. 4.0; bilgi devrimidir. Yani bilgi teknolojileri. Yapay zeka ve nano teknolojiler de Sanayi 4.0’ı oluşturan teknolojilerdir. Sanayi 4.0, moleküler bilim, yapay zeka, nano teknoloji ve gen teknolojilerinden oluşur. Sanayi 3.0’daki siber fiziksel sistemlerin daha gelişmişidir; sanayi 4.0’ı oluşturan teknolojiler. Sanayi 4.0’ın temelini oluşturan ham maddeler atomlardır. Sanayi 4.0; ‘akıl’ demektir. Bunların en temelinde ise kuantum mekaniği yatar. Kuantum mekaniği olmadan bunların hiç biri mümkün değildir. Biz diyoruz ki ülke olarak bu dönemi kaçırmayalım, bu dönemi yakalayalım. Refaha bu dönemle ulaşacağız. Sosyo-ekonomik, kültür ve sağlık alanlarında Sanayi 4.0’ın etkisi çok büyük olacak. Kısacası Sanayi 4.0 hayatın her alanında etkili olacak”

“SANAYİ 5.0’A GİDEN YOLDA SANAYİ 4.0’I YAKALAMAK İSTİYORUZ”
Konferansın organizatörlüğünü gerçekleştiren İşadamı İzzet Arpacı, Sanayi 5.0’a giden yolda sanayi 4.0’ı yakalamanın önemine vurgu yaparak; “Biz 10 senedir bu toplantıların 31 tanesini yaptık. Bugün 32. toplantı. Hedefimiz Sanayi 4.0’ı neresinden yakalayabiliriz? Nano teknoloji, nesnelerin interneti, yapay zeka, bulut teknolojilerin eğitimlerini alıp konferanslarını verdik. Asıl hedefimiz; ithal eden değil sanayi 4.0’ın imalatını yapan bir sektörün oluşmasına katkı sağlamak. Sanayi 4.0 farklı alanlarda farklı fonksiyonlarda bütünleşik bir yapıya sahip. Tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim, kentsel dönüşüm, sanayi gibi alanları bir araya getirip dört dörtlük bir kalkınma modeli ile yeniçağı yakalama imkanı olacak. Sanayi 5.0’a giden yolda sanayi 4.0’ı yakalamak istiyoruz” dedi.

“BENİM VERMEYE ÇALIŞTIĞIM MESAJ; AKIL VE BİLİM”
Konferansın konuşmacılarından olan PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Adak, akıl ve bilime dikkat çekti. Konferansın içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Adak; “Benim vermeye çalıştığım mesaj hep şu; akıl ve bilim. Modern bilimlerden bahsedeceğiz. ‘Kuantum Fiziği’ konu başlığında temel bilgileri paylaşacağız. Kuantum; çok popüler bir kelime, farklı kelimelerle birlikte kullanılıyor. Biz burada kuantum fiziğini konuşacağız. Kuantum bilimine dayalı olarak gelişen teknolojilerden bahsedeceğiz. Gelecek için bir projeksiyon vermeye çalışacağız.”

PAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar İplikçi, konferansın içeriğini şu ifadelerle anlattı:
“Burada yapay zeka ile ilgili herkesin bilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Yapay zekanın tarihçesinden bahsedeceğiz. Yapay zeka biraz da korkulan bir konu. Neler yapıldı, neler yapılıyor, neler yapılacak bunlarla ilgili etik konulardan bahsedeceğiz.” Sanayi 4.0 ile yeniçağın ülkemize getireceği teknolojilerin konuşulup bilgi alışverişinin yapıldığı konferans, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
