DENİZLİ’DE YAŞAM KURTARMA ZİNCİRİ PROJESİ TAM GAZ DEVAM EDİYOR

DENİZLİ’DE YAŞAM KURTARMA ZİNCİRİ PROJESİ TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2016 yılında başlatılan ‘Yaşam Kurtarma Zinciri Projesi’ çalışmalarına devam ediliyor. Proje kapsamında Kayhan Aile Sağlığı Merkezi’ndeçalışanlara eğitim verildi.

‘Yaşam Kurtarma Zinciri Projesi’hızla devam ediyor.Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2016 yılında başlatılan ‘Yaşam Kurtarma Zinciri Projesi’ kapsamında; Kayhan Aile Sağlığı Merkezi’ndeki çalışanlara yönelik eğitim verildi. Eğitime; İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, Müdür yardımcıları ve Kayhan Aile Sağlığı Merkezi çalışanları katıldı. Pamukkale Topum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr.Mustafa Yorgancı’nın konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasında proje hakkında bilgiler veren Dr. Yorgancı; “Ani kalp durması, ülkemizde ölüm sebeplerinin ilk sırasında yer almaktadır. Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Ölümlerin yüzde 85’i de hastane dışında gerçekleşmektedir. TÜİK 2015 verilerine göre dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerde en yüksek orana sahip il,  yüzde 53,7 ile Denizli’dir.Avrupa Resusitasyon Konseyi (ERC), 2015 yılında yayınladığı son kılavuzlarında ani kalp durmalarında hızlıca ve kesintisiz bir şekilde ‘Yaşam Kurtarma Zinciri’nin oluşturulması durumunda hastaların sağ kalım oranının artırabileceğini belirtmektedir. Ani kalp durmasında en kritik süre, kalp durmasını takiben ilk dakikalardır. Bu altın dakikalarda kalp durmasının erken tanınması ve hızlıca Acil Çağrı Numarasının (112) aranması, yardım gelene kadar etkili Temel Yaşam Desteği Uygulamaları ve ilk dakikalarda olabildiğince hızlı, kalbe elektroşok işleminin uygulanması, beyinde hasar gelişimini ve dolayısıyla hayatta kalma olasılığını artıracaktır. Genellikle bu kritik zamanda sağlık personeli olmayan halktan kişiler bulunduğuna göre, bu işlemleri de onların yapması gerekir. Aksi halde sağlık personeli ulaştığında iş işten geçmiş olabilir.Ülkemizde ambulans hizmetlerinin, acil servislerin ve Yoğun Bakım Ünitelerinin gün geçtikçe daha da gelişmesine karşın, ambulans ve hastane müdahalesi öncesi ilk dakikalarda olay yerindeki kişilerce yapılması gereken işlemler, etkin bir şekilde yapılamamaktadır. Bu gerçekten yola çıkarak İlimizde Yaşam Kurtarma Zincirinin en zayıf halkaları olduğu düşünülen ilk üç halkanın güçlendirilmesi ve bu şekilde ani kalp durmalarına bağlı ölümlerin azaltılması amaçlanmaktadır” dedi.

“PROJE, PİLOT UYGULAMA OLARAK İLK ÖNCE DENİZLİ MERKEZ’DE BAŞLATILACAK”

Projenin kapsamı hakkında da bilgiler veren Dr. Yorgancı, “Proje, pilot uygulama olarak ilk önce Denizli Merkez’de başlatılacak, çalışma sonucu verilerin analizi doğrultusunda ikinci aşamada ilçelerde de yaygınlaştırılacaktır. Proje başlatma kararı Eylül 2016’da alınmış ve yaklaşık bir yıllık bir süreçten sonra Ekim 2017’da ilk sonuçlarının alınması beklenmektedir. Şu ana kadar proje ekibi oluşturulmuş, hedef belirleme ve stratejik planlama çalışmaları yapılmıştır. Proje öncelikle Aile Sağlığı Merkezleri ile başlatılmış olup daha sonra resmi kurumlar, alışveriş merkezleri, spor salonları, ulaşım terminalleri, fabrikalar, okullar gibi yerlerde devam edecektir” diye konuştu. Projenin sürecinde yapılacak olan ana eylem aşamaları hakkında açıklama yapan Dr. Yorgancı; şunları aktardı: “Denizli Merkez’de nüfus yoğunluğu olan veya kritik olarak değerlendirilen bina ve alanlar için Otomatik Şok Cihazının temin edilmesi ve etkin hale getirilmesi. Öncelikli hedef kitlenin tespit edilerek bu kişilere Etkin Temel Yaşam Desteği Otomatik Şok Cihazı (OED) kullanımı eğitimlerinin verilmesi. Halka tümüne yönelik 112 Acil Çağrı Numarasının hızlı ve doğru aranması, etkin kalp masajı ve erken şok uygulamasının önemi hakkında farkındalık eğitimlerinin yapılması. 112 Komuta Kontrol Merkezi personeline, telefonla kalp durması belirtilerinin teyid edilmesi, kalp masajı ve diğer hayat kurtarıcı müdahalelerin yapılması konusunda teşvik edilmesi ve talimatlarla yönlendirilmesi, otomatik şok cihazının lokalizasyonu hakkında bilgilendirilmesi ve kullanımının teşvik edilmesi konularında eğitim yapılmasıdır.” 

Gürkan GÖk

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir