Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği 50 kadını meslek sahibi yapıyor. Proje kapsamında kadınlar, atık çaputları ve kumaş parçalarını değerlendirerek kazanç sağlıyor. Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği tarafından Serinhisarlı 50 kadına, çaput, kilim, dokuma ve çarpana eğitimi verilerek kadınların iş gücüne katılımlarını sağlamak amaçlı “Çaputa Can Veren Kadınlar Projesi” hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı […]
Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği 50 kadını meslek sahibi yapıyor. Proje kapsamında kadınlar, atık çaputları ve kumaş parçalarını değerlendirerek kazanç sağlıyor.
Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği tarafından Serinhisarlı 50 kadına, çaput, kilim, dokuma ve çarpana eğitimi verilerek kadınların iş gücüne katılımlarını sağlamak amaçlı “Çaputa Can Veren Kadınlar Projesi” hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje; Serinhisar Kaymakamlığı, Serinhisar Belediyesi, Serinhisar Halk Eğitim Müdürlüğü ve projenin mimarı Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği işbirliğiyle yürütülüyor. Ayrıca kursiyerlere İŞKUR protokolü ile günlük 30 TL ödeme yapılıyor. Toplam 8 ay sürecek projede kadınlar, 5 ay boyunca eğitim görecek. Proje sonunda kursiyerlere ‘Eğitim Sertifikası’ verilecek. Verilen sertifikayla kadınlar isterlerse aldıkları eğitimi meslek olarak yapabilecek.
50 KADIN MESLEK SAHİBİ OLACAK
Kadınların iş hayatında yer alması, sosyalleşmesi ve geri dönüşüm adına anlamlı bir proje gerçekleştiren Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği Başkanı Emine Kobaş, projeye dair şunları aktardı: “Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği’ni Serinhisarlı kadınlarımızın ve gençlerimizin sosyal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla 2014 yılında kurduk. Yaklaşık 70 üyemiz var. “Çaputa Can Veren Kadınlar Projesi”ni 50 kadının hem günlük yaşamlarında evlerinden çıkması, sosyal yaşama katılmaları hem de meslek edinmeleri için oluşturduk. Projemiz başlayalı yaklaşık 2 ay oldu. 6 ay kadar daha sürecek. Toplam eğitim süremiz kursiyerlerimizle birlikte 5 ay sürecek. Amacımız burada eğitim alan kadınlarımızın daha sonra kendilerine yetecek kadar bu işi yapmaları. Proje sonunda nihai amacımız bu atölyeyi daimi hale getirmek, kursiyerlerin ürettiği ürünlerin satışlarını derneğimiz aracılığı ile satışını yapmak ve hanımlara gelir sağlamaktır. Bu konuda her zaman onlara rehber olacağız.”
KURSİYERLERİN MALZEME İHTİYAÇLARI DA KARŞILANIYOR
Kursiyerlerin tüm malzeme ve tezgâhlarının dernek tarafından proje kapsamında karşılandığını belirten Başkan Emine Kobaş; “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı bu konuda bize maddi destek sağladı. Üretim esnasında zaten tekstil çıktısı denilen çaputları, kumaşları da Denizli esnafından temin ettik. Bir kısmını da hanımlar evde kullanmadıkları kumaşlardan, kıyafetlerden oluşturdular” dedi.
‘ÇOCUĞUM VAR’ BAHANESİNE YER YOK!
Serinhisarlık kadınların projede yer almaları adına hiçbir detayı atlamayan Başkan Emine Kobaş, şunları söyledi: “Hanımların kursa gelmek isteyip de mazeretleri olsun istemedim. Çocukları onları eve bağlamamalı. Birlikte yürütmek anlamında proje de kurs alan hanımlarımızın okula gitmeyen çocukları oluşturduğumuz kreşte eğitmen eşliğinde eğitim alacak, faaliyetler yapacaklardır.”
SEKTÖREL GEZİLER DE OLACAK
Proje kapsamında kursiyerleri sektörel gezilere götüreceklerini vurgulayan Başkan Emine Kobaş; “Proje döngüsü içinde eğitim amaçlı gezilerimiz, toplantılarımız ve kişisel gelişim ile ilgili seminerlerimiz uzmanlar tarafından verilecektir. Bunlardan bir tanesi Isparta diğeri de Uşak” diye konuştu.
PROJE GERİ DÖNÜŞÜME DE KATKI SAĞLIYOR
Proje Serinhisarlı kadınları meslek sahibi yapmakla da almıyor, geri dönüşüme de katkı sağlıyor. Bu konuya da değinen Başkan Emine Kobaş; “Dernek olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Geri dönüştürülebilir ürünlerle kullanılabilir ürünler oluşturmak her zaman hayalimdi. Öncelikle kilimle başladık. Tabi bununla sınırlı kalmayacağız. Projedeki kurslarda tekstil artıklarından, çaput kilim, çanta, yastık, ev terliği, pazar çantası, sırt çantası, bilgisayar çantası gibi pek çok farklı ürünler yapacağız” dedi.
“SERİNHİSAR’DA KADIN MARKASI YARATACAĞIZ”
Projenin amacı kadar hedefleri de büyük ve anlamlı. “Çaputa Can Veren Kadınlar Projesi” ile amaçlarının Serinhisar’da kadın markası oluşturmak olduğunun altını çizen Başkan Emine Kobaş, sözlerine şunları da ekledi: “Bu projeye başladığımızda amacımız birkaç tane ürün yapılması değildi. Buradan çok güzel bir ‘Kadın Eli’ markası çıkacak. Marka olmazsa piyasada tutunamazsınız. Amacımız iyi bir markayla bu satışların sürekliliğini sağlamak. Gerçekten kaliteli ürünler çıktığında pazarın bize kendiliğinden geleceğini düşünüyorum. Buranın yaşayan bir atölye, bir kültür yuvası ve belki de bir kadın kooperatifi olması yönünde hayallerimiz var.”
“KADINLAR HAYATIN İÇİNDE DEĞİLSE O HAYAT YARIMDIR”
Serinhisarlı kadınların meslek edinmesi ve sosyal hayatta aktif rol almaları adına oluşturulan projeye Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş’tan tam destek! Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği Başkanı olan eşi Emine Kobaş’a ve oluşturdukları projeye destek verdiğini ve sonuna kadar arkasında duracağını söyleyen Başkan Kobaş; “Hem geçmiş mirasımızı geleceğe taşımak için hem de bayanlarımız kendi el işçiliklerini de katarak güzel eserler çıkarsın diye bu proje oluşturuldu. Hanımlar hayatın içinde olmalı. Kadınlar hayatın içinde değilse o hayat yarımdır. Bizim hanımlarımız çok yetenekliler. Buradan daha neler çıkacak, bakın görün. Kurslarımız devam edecek” ifadelerine yer verdi.
PINAR ÇANKAYA-GÜRKAN GÖK