Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından yürütülen ve Buldan Belediyesi tarafından desteklenen ‘Kuşlar Sizi Çağırıyor Projesi’ kapsamında; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Leyla Özkan tarafından hazırlanan ‘Buldan Yayla Gölü Kuş Rehberi’ kitabının tanıtımı yapıldı.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde projesi tarafından desteklenen, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi işbirliği ile Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından yürütülen ‘Kuşlar Sizi Çağırıyor’ projesi kapsamında; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Leyla Özkan tarafından ‘Buldan Yayla Gölü Kuş Rehberi’ kitabı hazırlandı. Buldan Yayla Gölü’ndeki 163 kuş türünün yer aldığı rehber kitabın tanıtımı Buldan Belediyesi El sanatları ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sunuculuğunu Emekli Öğretmen-Yazar Meral Nugay Dikmen’in yaptığı tanıtıma; Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Buldan Kaymakamını temsilen Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ramazan Aksoy, İlçe jandarma Bölük Komutanı Fahrettin Özçoban, İlçe Emniyet Müdürü Osman Başer, Buldan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuri Ertekin, Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Müjgan Paktaş Gülbay ile vatandaşlar katıldı.
“BULDAN, EGE BÖLGESİ’NİN GÖRÜLMEYE DEĞER BİR İLÇESİDİR”
Lansmanın açılış konuşmasını yapan Emekli Öğretmen-Yazar Meral Nugay Dikmen şunları aktardı: “Denizlimizin güzel ve şirin ilçesi Buldan, gerek doğa güzelliği, gerek dokuma ve el sanatları ile Ege Bölgesi’nin görülmeye değer bir ilçesidir. Buldan’da 2014 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneğimiz ilçemizin çok önemli yaşam kaynaklarından biri olan Yayla Gölü civarında yaşayan ve konaklayan kuş çeşitlerini tanıtmak, ilçemiz turizmine katkıda bulunmak amacıyla anlamlı bir girişim olan ‘Kuşlar Sizi Çağırıyor’ projesini hayata geçirerek, yerli ve yabancı ziyaretçilerin bilgilendirilmesini ve eko turizmin potansiyelinin geliştirilmesini hedeflemiştir. Bu bağlamda ‘Buldan Yayla Gölü Kuş Rehberi’ adı altında bir kitap yayımlandı. Kitabımız umuyoruz ki bilimsel araştırma projelerine, doğaseverlere, ziyaretçilere ve eko turizme çok anlamlı ve güzel bir kaynak olacaktır.”

“YAYLA GÖLÜ’NDEKİ KUŞ SAYISI TÜRKİYE’DEKİ SAYININ 4’TE 1’İNDEN FAZLA”
Kitabın tanıtımında konuşan Buldan Yayla Gölü Kuş Rehberi kitabının yazarı Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Leyla Özkan, “İklimlerin değişikliğe uğradığı ve giderek bu değişimin hızlandığı dünyamızda, gelecekte bazı canlı türlerinin bulmakta zorlanacağız. Özellikle daha hassas canlılar olan kuşların bir kısmı gelecekte olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle önemli bir habitat olan Buldan Yayla Gölü’nün kuşlarını tespit etmek ve geleceğe miras bırakmak adına bu kitap önemli bir belge olacaktır. Ülkemizdeki kuş türü sayısı kıta özelliği gösterir. Avrupa ile hemen hemen yarışacak boyuttadır. Buldan Yayla Gölü’ndeki kuşların sayısı ise Türkiye’deki kuşların sayısının 4’te 1’inden daha fazladır. Buldan Yayla Gölü oldukça önemli bir kuş alanıdır” dedi.
“BULDAN’IN GELECEĞİNİN TURİZMDE OLDUĞUNA İNANIYORUZ”
Buldan Yayla Gölü’nün önemine dikkat çeken Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Müjgan Paktaş Gülbay şunları söyledi: “Buldan yöremiz için çok önemli bir kitap. Yayla Gölümüz ve oradaki kuşlarımız çok önemli. Bu projede birçok çalışma yaptık. Kuş figürleri, hediyelik eşya tasarımı, yol haritası çalışmamız oldu. Kuş Rehberi kitabımız oldu. ‘Gelecek Turizmde’ düşüncesiyle projede büyük çalışmalar yaptık. Ev Pansiyonculuğu Eğitimimiz verildi. Buldan’ın geleceğinin turizmde olduğuna inanıyoruz.”
“700 PROJE ARASINDA İLK 3’E GİRDİ”
Projenin destekçilerinden olan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ise; “Buldan Yayla Gölü, Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri. Biz Buldan’ın geleceğinin turizmde olduğunu düşünüyoruz. Projemiz, 700 proje arasında ilk 3’e girdi. Bundan sonra da bu projenin yaşatılması ve sürdürülmesi için çaba göstereceğiz. Kuşların gerek turizmde, gerekse dokumada motif olarak Buldan ekonomisine katkı sunması gerekiyor” diye konuştu.

“1 EYLÜL’DE ‘KUŞLARIN HOŞGÖR İLE DANSI’ ETKİNLİĞİNİ YAPACAĞIZ”
Kitap lansmanının yapıldığı salonda oluşturulan mini sergiye dair de açıklamalarda bulunan Başkan Gülbay; “Buldan Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezimizdeki kursiyer çocuklarımızla beraber çok hoş bir etkinlik yaptık. 7-18 yaş arasındaki 20’nin üzerinde çocuk ve gençlerimizle 27 eser oluşturuldu. Bu eserlerin dünyada bir benzeri daha yok. Hoşgör Bezi üzerine mumlu batik çalışmasıyla kuş figürlerini aktardık. Bu etkinliğin devamını yapacağız. 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Tripolis Kazı Alanı’nda, ‘Kuşların Hoşgör ile Dansı’ diye önemli bir etkinliğimiz olacak. A protokole yönelik sanatsal bir gösteri olacak. Dokuma sanatının dansla buluşmasını kuşlar vasıtasıyla sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
Tanıtım sonunda kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür belgeleri verildi. Katılımcılar BELKÜM’de düzenlenen Buldan Bezi ve Hoşgör Kumaşı üzerine kuş figürlerinin işlendiği eserlerden oluşan sergiyi gezdi.
PINAR ÇANKAYA- ALPER PARLAK