Bir Yazı İki Öneri; Şair Eşref ve Merkez Efendi

Bir Yazı İki Öneri; Şair Eşref ve Merkez Efendi

Acıpayam’da “akıllı kavşak ve çevre düzenlemesi” çalışmaları nedeniyle 10 gün önce meydandaki yerinden kaldırılan Şair Eşref Heykeli’nin meydandaki çalışmalar tamamlandıktan sonra yeniden yerine konulacağı bildirildi. DEHA Yirmi Gazetesi’nin Yazarı Mimar Süleyman Boz’un dün yayınlanan köşe yazısında “Karl Marx ve Şair Eşref; Trier ya da Acıpayam” başlığı ile ele aldığı Acıpayam’daki Şair Eşref Heykeli konulu yazısı ilçede ve Denizli’de günün konusu oldu.

Acıpayam’da “akıllı kavşak ve çevre düzenlemesi” çalışmaları nedeniyle 10 gün önce meydandaki yerinden kaldırılan Şair Eşref Heykeli’nin meydandaki çalışmalar tamamlandıktan sonra yeniden yerine konulacağı bildirildi. DEHA Yirmi Gazetesi’nin Yazarı Mimar Süleyman Boz’un dün yayınlanan köşe yazısında “Karl Marx ve Şair Eşref; Trier ya da Acıpayam” başlığı ile ele aldığı Acıpayam’daki Şair Eşref Heykeli konulu yazısı ilçede ve Denizli’de günün konusu oldu.

Bir süredir Almanya’da bulunan Denizli eski Mimarlar Odası Başkanlarından Süleyman Boz son yazısında Acıpayam’daki Şair Eşref Heykeli’nin yerinden sökülmesi olayı ele almış ve Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan’a seslenerek, “Eşref’in heykelini yeniden dikin” demişti.

Süleyman Boz yazısında, “Ne olduysa, şimdiki AKP li başkan döneminde Şair Eşref heykeli kaldırıldı. Ilçe adeta renksiz, silik, tarihsiz bir kasabaya dönüştü . Hangi akla hizmetle o heykel kaldırılır, anlaşılır değil. Oysa başkan, iyi eğitimli, çalışkan, mantıklı biridir. Daha önce de yazdım; ‘Eşref’in heykelini yeniden dikin’ diye. Başkan duymadı sanırım. Acıpayamlılar da kulak kaşıdılar. Şimdi tekrar yazıyorum; Şair Eşref’in heykelini, daha büyüğünü lütfen Acıpayam’a dikin!.. Eşref o ilçenin tarihidir, hatırasıdır, sevgilisidir, iz bırakmıştır. Ilçe ile hemhal olmuştur. Belki de ilçe için yazdığı bir iki dizeye kızdınız.. Çok mu incitti?.. Padişaha yazan size de yazmış. Onur duymanız gerekir. Keşke Çal için de yazsaydı” dedi.

ŞAİR EŞREF HEYKELİ YİNE AYNI YERİNEKONULACAK

Meydan düzenlemesi ve trafik geçiş çalışmaları nedeniyle adını verdiği kavşaktaki yerinden sökülen heykel çalışmalar tamamlanınca yeniden Şair Eşref Meydanı’na konulacak.

MERKEZEFENDİ’YE DE BİR “MERKEZ EFENDİ HEYKELİ YAKIŞIR”

Süleyman Boz; “Haydi başkan Şevkan, görev sana düşüyor. Bu hayırlı işler için kimse sana engel olmaz. Olanları sen bize söyle” diye yazarken, aynı yazıda bir yandan da Merkezefendi’nin çiçeği burnunda CHP’li çalışkan kadın başkanı Şeniz Doğan’a da bir mesaj gönderiyordu. Boz, “Hamiş: Bu yazıdan ilham alan Merkezefendi Belediye Başkanı da belki de kolları sıvar, M.Efendi ile ilgili ilçesini bilgilendirir, donatır, broşürler, heykeller, kitaplar, posterler ile ilçe M.Efendi ile nefes almaya başlar. Çünkü şimdi baktığımızda M Efendi’nin adından başka bir şey görünmüyor.. Belki logosu bile M.Efendi olur?!..

Süleyman Boz aslında bu yazısı ile bir Ak Partili (CHP Geleneğinden gelen), diğeri CHP’li İşte iki belediye başkanına önemli iki öneride bulunuyor. İki öneri de insan üstyapısının ihtiyaçlarının başında gelen ile ilgili “kültür, sanat ve edebiyatla” ilgili öneriler. Şair Eşref de ve Merkez Efendi de çağlarının ve kendii alanlarının dünya çapında iki önemli ismi. Mimar Süleyman Boz’un dikkat çeken yazısının tamamı ise şöyle;

KARL MARX VE ŞAİR EŞREF; TRİER YA DA ACIPAYAM

“TRİER/ALMANYA- Bir iş gezisi için Almanya’dayım. Almanya’da çok değerli arkadaşlarım, dostlarım var. Geldiğimi duyduklarında sağolsunlar hepsi bulunduğum kentin farklı yönlerinden ararlar, sorarlar. Ne kadar süre ile geldiğimi, programımı öğrenmek isterler. Ona göre buluşma, gezi, ziyaret, yemek programları düzenlerler. Bu seferki Almanya gezim de dolu dolu, arkadaşlarımla birlikte geziler, ziyaretler, düğünler, yemekler, tarihi bölgeleri, mimari mekanları incelemekle geçiyor. Geçen Cuma Kominizm’in kurucusu, Marksizmin babası Karl Marx’ın doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Trier kenti idi program. Oradan da Schengen kasabasına uğrayıp, Lüxemburg’a geçecektik.

Ben sizlere Trier gezisi ve Marx’tan söz edeyim. Trier Alnanya’nın en eski kentlerinden. Romalılar burada uzun süre hüküm sürmüş. Karargah yapmışlar. Savaştan yenik geldiklerinde kente Porta Nigro (Kara kapı) dan girerlermiş. Şimdi kuleli, siyah taşlarla yapılı bu gösterişli burçlar kentin simgelerinden biri olmuş. Aynı zamanda bağcılık, şarapçılık da gelişmiş bölgede.

Marx, avukat, orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak Trier’de geniş güzel bir evde doğuyor. Çocukluğunu babası ölene dek Trier’de mutlu mesut geçiriyor. Babası öldükten sonra aile sıkıntılar çekiyor. Merak edenler Marx’ın geri kalan ömrünü nasıl geçirdiğini, akademik hayatını, Engels ile tanışmasını, Komünist Manifesto ve Das Kapital sürecini zaten araştırıp öğrenirler.

KURTARICI MARX

Trier kenti ve Marx ilişkisini anlatayım. Kent 19. Yüzyılın ünlü filozofuyla bütünleşmiş. Ünlü bilim adamına sahip çıkmış. 2018 filozofun 200. Doğum günü. Bunun anısına belediye otobüslerinin üzerine Marx fotoğrafları işlenmiş, trafik lambaları Marx logoları ile yanıp sönecek şekilde düzenlenmiş. Her yerde, mekanda heykelleri, afişleri, resimleri var. Turizm büroları, hediyelik eşya satan dükkanları Marx figürleri ile dolu. En ucuzu 10 €. Kapitalizmin kalesi Almanya’da, Komünizmin kurucusu Marx gelir kaynağı, kentin ekonomik kurtarıcısı olmuş.

Trier’de gezerken, Marx evinde, sokaklarda dolaşırken aklımda Acıpayam ve Şair Eşref var… Şair Eşref Osmanlının Mutasarrıfı. Ünlü bir hiciv şairi. Şiirleri, dili yüzünden sürülmedik ilçe kalmamış. Bu sürgün yerlerinden biri de Acıpayam. İlçeye yaşlı annesi ile birlikte gelmiş. Uzunca süre görev yapmış. Acıpayam’a dair çok ilginç şiirleri var. Yaşlılar, Eşref ile ilgili hikayeler anlatır hala ilçede. Ilçe girişinde, meydanda Şairin bir büstü ve ilçeye dair dizeleri vardı. Önceki AKP li başkan tarafından dikilmişti. Güzel de olmuştu. İlçeye renk vermiş, gelen geçenin anı fotoğrafı Çektirdikleri uğrak yeri olmuş, ilçenin tanıtımına artı değer katmıştı.

EŞREF HEYKELİNİ DİKİN LÜTFEN!..

Ne olduysa, şimdiki AKP li başkan döneminde Şair Eşref heykeli kaldırıldı. İlçe adeta renksiz, silik, tarihsiz bir kasabaya dönüştü . Hangi akla hizmetle o heykel kaldırılır, anlaşılır değil. Oysa başkan, iyi eğitimli, çalışkan, mantıklı biridir. Daha önce de yazdım; “Eşref’in heykelini yeniden dikin. “ diye. Başkan duymadı sanırım. Acıpayamlılar da kulak kaşıdılar.

Şimdi tekrar yazıyorum; ŞAİR EŞREF’İN HEYKELİNİ, DAHA BÜYÜĞÜNÜ LÜTFEN ACIPAYAM’A DİKİN!..

Eşref o ilçenin tarihidir, hatırasıdır, sevgilisidir, iz bırakmıştır. Ilçe ile hemhal olmuştur. Belki de ilçe için yazdığı bir iki dizeye kızdınız.. Çok mu incitti?.. Padişaha yazan size de yazmış. Onur duymanız gerekir. Keşke Çal için de yazsaydı..

Trier için Marx neyse, Acıpayam için de Eşref odur. Tarihe, bu tür karizmatik kişilerin anısına, izlerine sahip çıkalım. Acıpayam’a Şair Eşref şiirleri, fıkraları, anekdotları satılsa. Yapışkan, anahtarlık, heykelcikleri dükkanları süslese, sokaklarda adı olsa, belgeseli, CD leri yapılsa..

Haydi başkan Şevkan, görev sana düşüyor. Bu hayırlı işler için kimse sana engel olmaz. Olanları sen bize söyle..

Hamiş: Bu yazıdan ilham alan Merkezefendi Belediye Başkanı da belki de kolları sıvar, M.Efendi ile ilgili ilçesini bilgilendirir, donatır, broşürler, heykeller, kitaplar, posterler ile ilçe M.Efendi ile nefes almaya başlar. Çünkü şimdi baktığımızda M Efendi’nin adından başka bir şey görünmüyor.. Belki logosu bile M.Efendi olur?!.. Almanya Trier’den selam ve sevgiler..”

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir