“Bıkmadan, usanmadan üreteceğiz”

“Bıkmadan, usanmadan üreteceğiz”

Pandemiden sonra gıda güvenliğinin ön plana çıktığını belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, insanların gıdaya ulaşması için mutlaka üretim yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Ege bölgesinin tarım sektörünü buluşturacak olan 18. Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı, 01 Mart Çarşamba günü EGS Park Fuar Alanı’nda açıldı. Fuar, 05 Mart Pazar saat 17:00’ye kadar ziyarete açık olacak. 5 gün boyunca sektörün kalbinin Denizli’de atacağı fuarda; katılımcı ve ziyaretçi arasında ticari alışveriş ve bilgi paylaşımı hedefleniyor.

“GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN MUTLAKA ÜRETMELİYİZ”

Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici yaşanan deprem felaketine değindi. Başkan Gemici “Ülke olarak hepimiz üzüldük. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bünyesindeki 754 Ziraat Odası olarak genel merkezimizin aldığı kararla AFAD’ın hesabına imkanlarımız ölçüsünde yardımlarımızı yağdırdık, gönderdik. Toparlanıp ayağa kalkıp hep birlikte büyük bir dayanışmayla bu işin üstesinden yine geleceğiz. Ülkemizin insanına gıda güvencesini sağlamak amacıyla da mutlaka üretmemiz lazım. Üretirken de ihtiyaç duyduğumuz yeni teknolojileri, alet, edevat, ekipmanları hedef kitleyle buluşturacağız” dedi.

PANDEMİ TARIMIN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARTTI

Tarım fuarının önemine değinen Başkan Gemici; “İlçelerimizin ürünlerini sergilediğimizi bir stanttayız. Hiçbir zaman üretmekten geriye durmayacağız. Bunu şöyle diyebilirim. Pandemi döneminde bize neyi anlattı pandemi? Tarımın, gıdanın vazgeçilmez olduğunu. Tarım, gıda ve bağlı sektörlerin olmazsa olmazı olduğu insanımızın geleceğe güvenli olarak taşıyabilmemiz, nesillerimizin sağlıklı olabilmesi için gıdanın önemi çok büyük. Biz bıkmadan, usanmadan, üretmeye devam edeceğiz. Bu bizim bir boynumuzun borcu diyelim” şeklinde konuştu.

“DEPREM TARIM ALANLARINI ETKİLEDİ”

Depremin tarıma etkilerini anlatan Gemici “ O bölgede 11 ilimizin kapsadığı alan yaklaşık 13 milyon insanın etkilendiği geniş bir alan. Elbette bu ülkemizi etkileyecek. Ama bunu birlikte hareket ederek üretimlerimizi arttırarak o bölgedeki eksilen ihracatı diğer bölgelerden tolere etmek amacıyla bu birliktelikle üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Gerekli tedbirleri alıp ona göre yaşamayı etkilerini en aza indirerek, kayıplarımızı en aza indirerek bu yaşantıyı sürdüreceğiz. Ülkemizi terk etmemiz mümkün değil. O bölgedeki insanımızın da o bölgeyi terk etmesi mümkün değil. Bu bilinçle önümüzdeki dönemleri planlayarak en az kayıplarla bu işi sürdürülebilir hale getirmemiz lazım” dedi.

“MALİYETLER ÜRETİMİ ETKİLİYOR”

Üreticinin dertli olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkanı Gemici “Her üretimin bir maliyeti vardır. Nedir kullandıkları girdileri? Tohum, gübre, sertifikalı tohumun yanı sıra fideler var, fidanlar var, ilaç var. Bir yıl önceki bu girdilerin fiyatına baktığımızda bugün geldiğimiz noktada fiyatlar nerelere gelmiş? Tüm sorunun çözümü burada gizli. Bir diğeri ülkemizde bir üretim planlaması daha hala hayata geçirilmiş değil. Bu üretim planlaması neyi getirir? Bizim arz talebe göre iç piyasa ihtiyacımızı ve ihracata satacağımız ürünlerin miktarını belirlediğimizde maliyetimize göre bir ürün deseni oluşturduğumuzda satacağımız belli. İç piyasaya vereceğimiz belli. İnsanımızın cebinden çıkacak parayla o ürünün ulaşabilmesi, alabilmesi, tüketebilmesi sağlıklı beslenebilmesinden kastediyorum. Burada hepimizin bir sorumluluğu ve vebali var. Ben en basit, en tabandaki bir çiftçi olarak büyük bir sorumluluk duygusuyla hareket ediyorum bu noktada” şeklinde ifade etti.

Denizli Gazetesi uygulamamızı ücretsiz indirip; gelişmelerden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir